Яєчну шкаралупу збираю кілограмами, а всі викидають: про це мега-дієве добриво знають тільки розумні дачники

Сьогодні ми розповімо вам про яєчну шкаралупу. Це дуже цінний продукт. Його можна використовувати не тільки на городі, а ще й у домашньому квітникарстві, і сьогодні ми про це вам розповімо. 

Склад яєчної шкаралупи досить багатий. До її складу входить карбонат кальцію – 92-95 відсотків, уявляєте? Фосфати – близько двох відсотків, карбонат магнію – від одного до трьох відсотків та різні органічні речовини.

Ще наші бабусі з давніх часів використовували яєчну шкаралупу для вирощування розсади. Звичайно, це не дуже ефективний метод, оскільки коли ми посадимо в таку маленьку шкаралупку насіння, простір обмежений, земляна грудка маленька, розсада досить швидко її заповнить кореневою системою та загалом страждатиме. Тому яєчну шкаралупу, звичайно, зручніше використовувати для пророщування насіння.

Також ми можемо використовувати яєчну шкаралупу на грядках. Це найзручніший і найпоширеніший спосіб. Ми можемо вносити її під перці, баклажани, буряк, троянди. На 1 квадратний метр ми беремо до двох склянок яєчної шкаралупи та вносимо її і навесні, та обов’язково перекопуємо, інакше птахи просто поласують і винесуть.

Ще є дуже цікавий спосіб: ми можемо яєчну шкаралупу запікати на вугіллі, а потім внести її разом із золою. Вийде два в одному. Це теж дуже цікавий і, взагалі-то, досить ефективний спосіб. Також можна використовувати яєчну шкаралупу для зниження кислотності ґрунту, але порівняно зі спеціалізованими препаратами, такими як доломітове борошно, звичайно, вона програє.

Городники розповіли, як використовувати яєчну шкаралупу на грядках
Городники розповіли, як використовувати яєчну шкаралупу на грядках

Для того, щоб знизити кислотність, потрібно пів кілограма яєчної шкаралупи на 1 квадратний метр, а якщо ґрунт дуже кислий, то до 1 кілограма. Звичайно, в даному випадку краще використовувати доломітове борошно.

Дуже добре використовувати яєчну шкаралупу під деревами вишні та сливи, будь-якими кісточковими. Вони можуть скидати зав’язь, коли їм не вистачає кальцію, тому внесення яєчної шкаралупи буде чудовим рішенням – дерево вам віддячить.

Також можна додавати яєчну шкаралупу в компостну купу. У компостну купу можна вносити не подрібнюючи яєчну шкаралупу, досить просто стиснути її в руці та покласти в компостну купу, цього буде достатньо.

Дуже часто використовують у домашньому квітникарстві полив рослин розчином, настояним на яєчній шкаралупі. Рецепт такий: 5 яєць на 1 літр води, ми настоюємо протягом п’яти діб і потім поливаємо квіти. Запевняємо вас, ви побачите, що ваша рослина підбадьорилася після такого живлення.

Популярне

Подібні новини