Як очистити гардини від пилу та бактерій: 4 прості способи без прання та прасування. Поради покоївок

Не хочете брати табуретку, знімати портьєри, відправляти їх у пральну машину, а потім вішати назад? Є спосіб обійтися без цього: розповідаємо про чистку штор без прання – і навіть прасування.

Зрозуміти, що штори потребують чистки, не завжди просто – це не кухонний рушник, який уже через кілька днів стає очевидно брудним. Ми доволі часто вважаємо, що фіранки не брудняться, однак це помилка. Адже тканина, що висить біля вікна, притягує пил не лише з кімнати, але й ззовні, а при високій вологості у складках може з’явитися пліснява. Тому важливо знати прості способи чистки штор без їх зняття.

Способи чистки штор без зняття

Перший спосіб: пилосос

Для штор найкраще підходить щітка для м’яких меблів. Починайте чистку, задерши штори, щоб отримати доступ до всіх ділянок тканини. Рухайтеся зверху вниз, приділяючи особливу увагу нижньому краю, де збирається найбільше пилу. Важливо пилососити тканину з обох сторін, а для тонких штор виставте мінімальну потужність.

Другий спосіб: струсити

Якщо немає можливості використовувати пилосос, підійде звичайне струшування штор. Для цього встаньте на стілець і струсіть тканину зверху. Це менш ефективно, але допоможе позбутися частини пилу. Після цього потрібно прибрати пил з підлоги та меблів. Додатково можна використовувати серветки з мікрофібри, які ефективно збирають пил, навіть у сухому стані.

Гардини та штори від пилу очищую навіть без прання та прасування – користуюся цими маленькими хитрощами
Гардини та штори від пилу очищую навіть без прання та прасування – користуюся цими маленькими хитрощами

Третій спосіб: протерти вологою мікрофіброю

Волога мікрофібра працює ще краще, ніж суха, затримуючи до 99% пилу. Для цього потрібно змочити серветку, добре відтиснути і акуратно протирати тканину, періодично промиваючи серветку у воді. Такий спосіб ідеально підходить для делікатних штор з декоративними елементами, як вишивка або бісер.

Четвертий спосіб: пароочисник

Чистка штор пароочисником – це один із найефективніших способів боротьби з пилом, брудом та алергенами. Але перед використанням перевірте тканину на стійкість до високих температур. Для цього обробіть невелику ділянку штори, дайте їй висохнути і переконайтеся, що немає пошкоджень. Під час чистки рухайтеся зверху вниз і тримайте пароочисник на невеликій відстані від тканини, щоб уникнути її надмірного зволоження.

Однак ви можете комбінувати ці способи, залежно від того, якого рівня чистоти прагнете досягти. Наприклад, спочатку пропилососьте штори, а потім протріть їх вологою мікрофіброю або обробіть пароочисником для максимального ефекту.

Популярне

Подібні новини