Моя 80-річна бабуся для прибирання використовує це сипуче “біле золото” – і дім завжди сяє чистотою

Щоб швидко очистити будинок від бруду та пилу, необов'язково витрачати великі кошти на придбання спеціальних хімічних засобів. Адже однієї пачки соди вистачить для прибирання цілої квартири.

Ділимося перевіреними роками способами використання соди для прибирання в будинку або квартирі.

Чистка килима

Сода є відмінним сорбентом, тому при чищенні килимів просто незамінна. Існує 2 способи чищення килимових покриттів содою. У першому використовується суха сода. Її розсипають на попередньо очищений пилососом килим і втирають у ворс щіткою. У тому стані залишають покриття на 1-1,5 години, а потім килим знову пилососять. Таке прибирання не тільки допоможе прибрати бруд, що в’ївся у ворс, але і позбавить килим від неприємного запаху.

При другому способі використовують розчин соди, води та оцту. Для цього в 1 літрі теплої води розчиняють 5 столових ложок оцту та 3 столові ложки соди. Отриманим розчином збризкують увесь килим, при сильному забрудненні можна протерти щіткою. Через годину оброблений килим потрібно пропилососити.

Фахівці стверджують, що вологий спосіб ефективніший, але він підходить лише для покриттів із натуральним ворсом.

Переконалася на власному досвіді, що сода – найкращий помічник господині. Ось як я ї використовую у побуті
Переконалася на власному досвіді, що сода – найкращий помічник господині. Ось як я ї використовую у побуті

Чистка мікрохвильовки

Простий і досить легкий спосіб очистити стінки мікрохвильової печі від жиру і залишків їжі. Для цього в скляний посуд, який підходить для використання в мікрохвильовій печі, наливаємо 600 мл води та додаємо до неї 3 столові ложки соди. Ставимо в мікрохвильову піч на найвищу потужність і доводимо воду до кипіння.

Після закипання посудину із содовим розчином обережно виймаємо, а мікрохвильовці даємо час охолонути. Потім протираємо всі стінки мікрохвильової печі вологою чистою губкою. Увесь бруд легко відійде.

Засіб проти вапняного нальоту

Щоб видалити вапняний наліт із дна чайника або каструлі, необхідно насипати на дно 5-6 ложок гідрокарбонату натрію, залити 2 склянками води та поставити на вогонь. Після закипання перемішати рідину в ємності і дати прокипіти ще 5-7 хвилин. Після цього посуд знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути і миємо як завжди. Бруд, жир та вапняний наліт легко змиються з поверхні чайника або каструлі. Також содою, змоченою водою, можна видалити вапняний наліт із раковини чи кранів.

Популярне

Подібні новини