Почистила старий бабусин килим так, що ворс піднявся, а не прим’явся – став як новий: це є у всіх на кухні

Ми купуємо килими, сподіваючись отримати комфорт, тепло і затишок. Однак згодом навіть найякісніший килим може змінити свій первісний вигляд і, відповідно, виконувані ним раніше функції.

Розповімо, як варто поводитися з килимовими покриттями і, навпаки, чого робити не потрібно, щоб ворс не лягав, не тьмянів і не втрачав свого привабливого вигляду.

Господині, у яких на підлозі у квартирі чи будинку лежать килими, знають, наскільки важливо проводити своєчасне чищення покриття. Багато хто з них стикається з тим, що після очищення виріб втрачає початковий зовнішній вигляд, а все тому, що ворсинки виявляються прим’ятими. Уникнути такого розвитку подій допоможуть корисні поради від досвідчених господинь.

Чому килим забруднюється, якщо у кімнаті чисто?

Навіть при найобережнішому поводженні ворс килимового виробу з часом тьмяніє і прилягає. Це пов’язано з пилом, що накопичується в ньому, який не може витягнути звичайний пилосос.

Якщо ж у будинку є маленькі діти або домашні тварини, то швидкість забруднення килима прискорюється в рази. Фарби, пластилін, мітки та сліди від брудних лап, плями від їжі чи напоїв – ці та багато інших видів забруднень залишаються на ворсі. Видалення їх відразу після появи полегшить вам щорічне чищення, але не позбавить необхідності його проводити.

Крім того, у килима може виникнути неприємний запах. Причина виникнення – бактерії, що поселяються в глибині ворсу через вологість або забруднення. А в запиленому килимі можуть оселитися пилові кліщі, що викликають алергію у схильних до неї людей.

За допомогою цього простого трюку з легкістю почистила килим так, що ворс піднявся, а не прим'явся
За допомогою цього простого трюку з легкістю почистила килим так, що ворс піднявся, а не прим’явся

Коли не варто чистити килим самостійно?

Фахівці нагадують, що не всі килимові вироби варто чистити самостійно. Якщо ви купили килим, зроблений з натуральних матеріалів, то не потрібно намагатися заощадити, оскільки такий килим дуже легко зіпсувати раз і назавжди. У такому випадку краще відразу віднести його до хімчистки.

Як підняти прим’ятий ворс?

Для того, щоб ворс не приминався і не втрачав яскравості, варто скористатися содою, сіллю або крохмалем.

Будь-який із цих порошків потрібно насипати на килим, після чого зібрати намоченою у воді щіткою. Важливо пам’ятати, що рухи мають бути за напрямком ворсу.

Корисно знати:

Експерти кажуть, що найлегше чистити килими з поліестеру, нейлону та поліпропілену. При цьому найскладніше вивести забруднення з виробу із вовни.

Популярне

Подібні новини