Прогноз погоди на січень 2024 року: синоптики кажуть, що середина місяця виявиться холодною для українців

Січень найчастіше вважається найхолоднішим місяцем року в багатьох регіонах північної півкулі, але в Україні зима буде хоч і холодною, але не такою страшною, як може здатися на перший погляд.

Включаючи багато країн у Північній Америці, Європі та Азії.  У січні на північній півкулі Земля нахиляється далеко від Сонця, тому сонячне випромінювання потрапляє на поверхню Землі під кутом. Це призводить до меншого нагрівання території, оскільки промінь сонця розподіляється на більшу площу, і тепло менше концентрується.

Взимку дні стають коротшими, а ночі — довшими. Це означає, що територія має менше часу на нагрівання сонячним випромінюванням, і температура падає. Взимку арктичні повітряні маси можуть проникати на південніші широти, призводячи до різкого падіння температури.

В січні багато регіонів вкриває сніг. Сніг має високий альбедо, що означає, що він відбиває більшу частину сонячного випромінювання, замість того, щоб поглиблювати його і нагрівати поверхню. Січень також може бути часом для розвитку сильних атмосферних збурень, що призводять до холодного та вітряного погодження.

Прогноз погоди на січень 2024 року
Прогноз погоди на січень 2024 року

Враховуючи ці чинники, січень часто визначається як найхолодніший місяць, особливо в північних регіонах. Важливо зауважити, що в різних частинах світу характер погоди може варіюватися в залежності від географічного положення та кліматичних умов.

Прогноз погоди на січень в Україні

Українські синоптики кажуть, що слід підготуватися до холодів. На західній частині Україні очікується стабільно нульова температура, місцями +4 градуси за Цельсієм. В тепліших регіонах, а саме в Одесі на Херсоні, термометр показуватиме від 0 до +2 градусів, що є нижчим показником, ніж у грудні.

“Січень – один з найхолодніших місяців року. Перша половина місяця буде досить теплою, але це не лише легкий мороз та сніг. Це сильний холод вночі, хуртовина, ожеледиця та сильний нічний туман”, – каже заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

Прогноз погоди на січень 2024 року
Прогноз погоди на січень 2024 року

На сході країни очікується дві хвилі опадів: з 4 січня та в 20-х числах місяця. Не виняток, що часто буде мокрий сніг, а температура -1-2 градусів вдень та до -5 вночі. Захід країни не майже не відчуває зими, лише десь в горах. Температура стабільна – +5 градусів. Центральна та північна частини нашої країни очікується тепло, а за півдні – +7 градусів вдень.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини