Що додати у консервацію, щоб банки не поздувало: аптечний засіб творить справжні чудеса

Що додати у консервацію, аби взимку не позривало на ній кришки? Розповідаємо аптекарський лайфхак, який допоможе зберегти ваші овочі тривалий час.

Основною причиною, яка шкодить консервованим овочам — це розвиток мікроорганізмів.
У 70-90 роки минулого століття для нейтралізації цього шкідливого процесу господині стали широко застосовувати аптечний засіб — аспірин.

Призначення аптечного аспірину, звісно ж, не консервація овочів, а зняття жару чи болі у хворої людини. Але властивості цього лікарського препарату створювати кисле середовище, яке згубно впливає на шкідливі мікроорганізми, якраз і стали причиною широкого використання ацетилсаліцилової кислоти в кулінарії.

Домашня господиня розповіла, навіщо додавати аспірин у консервацію

З таким засобом наші бабусі та мами не мали клопоту з банками: консервація стояла довго та не псувалась. Останнім часом лікарі не рекомендують для таких цілій використовувати ліки. Річ у тому, що разом з кислотою в організм людини потрапляє фенол – токсична речовина.

Крім того, кислота сама по собі здійснює шкідливий вплив на роботу шлунку та кишківника, що вже казати, яку травму може отримати людина, в якої серйозні проблеми з цими органами. А ще однією “побочкою” від вживання консервації з використанням аспірину може стати банальна, але не менш небезпечна, алергія.

Чим можна замінити ацетилсаліцилову кислоту у консервації?

Простий рецепт ситної консервації на зиму
Домашня господиня розповіла, навіщо додавати аспірин у консервацію

Оскільки аспірин це – кислота, то й замінити її можна менш шкідливими кислотами: столовим, а краще, яблучним оцтом, кислими соками цитрусових, або порошком лимонної кислоти. Але ви повинні розуміти, що хоча вплив таких складових маринаду менш шкідливий, ніж аспірин, для деяких категорій людей, таких як: діабетиків, гіпертоників, люди з виразкою шлунку, алергіків, вживати таку консервацію дуже небезпечно.

Найкращим консервантом, яким можна замінити кислоти, є гірчиця, яка також добре захищає від створення мікроорганізмів та сприяє зберіганню городини в банках на зиму. Але, зрозуміло, що використовуючи гірчицю, жорстко дотримуйтесь рекомендованої у рецепті кількості та пропорцій, інакше її гіркота зіпсує смак ваших страв.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини