Бісквіт на всі 100: розкриваємо бабусин секрет пишної випічки. Легко, смачно та з душею. Рецепт + поради

Сьогодні пропонуємо вам разом із "Добрі Новини" приготувати класичний бісквіт, який можна подавати як самостійний десерт, так й використовувати як коржі для тортів.

За класичним рецептом, який наведено нижче, бісквіт пекла багато разів. Але сьогодні вирішила трохи поекспериментувати й трошки змінити пропорції (буду вказувати в дужках). Що з цього вийде, побачу через 40 хвилин.

Отже, загальний час приготування бісквіта, з урахуванням замішування тіста, – 40 хвилин.

Вам знадобляться:

Загальний час приготування бісквіта 40 хвилин
Загальний час приготування бісквіта 40 хвилин
  • 6 яєць (заради експерименту взяла 5 штук)
  • 1 склянка цукру (використовувала 0.5 склянки)
  • 1 склянка пшеничного борошна (тут без змін)
  • 1 чайна ложка розпушувача тіста
  • 1 чайна ложка ванільного цукру (я використовувала ванілін – взяла на кінчику ножа. Головне – не “проявити щедрість”, бо буде гірчити, перевірено особисто… колись мала гіркий досвід)
  • 1 столова ложка соняшникової олії або вершкового масла (для змащування форми, в якій будете випікати)

Цього разу до тіста я ще додала чайну ложку сиропу до кави “Ірландський лікер”: якщо експериментувати, то до кінця! А ви можете додати родзинки, яблука чи цедру лимона, або зовсім нічого більше не додавати й так буде смачно!

Послідовність приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів (у мене електродуховка, випікати буду при 160 градусах) і підготуйте форму для випічки. Ви можете змастити її маслом або покрити пергаментним папером (я використовую олію).
  2. Розділіть яйця на білки та жовтки. У глибокій мисці збийте білки з цукром до утворення піни (цукор вводжу поступово). Якщо будете збивати, як я, вінчиком, то це займе приблизно 2-3 хвилини.
  3. Далі до білків поступово додавайте ванільний цукор (ванілін), продовжуючи збивати до того моменту, поки маса не стане відносно густою.
  4. В іншій мисці збийте жовтки та змішайте їх із білковою масою.
  5. Поступово додайте просіяне борошно і розпушувач тіста, акуратно перемішуючи масу лопаткою. Намагайтеся не перетирати тісто, щоб воно залишалося легким і повітряним.
  6. Вилийте тісто в підготовлену форму і рівномірно розподіліть його.
  7. Випікайте бісквіт у заздалегідь розігрітій духовці протягом 25-30 хвилин, або до того моменту, поки він не стане золотистим зверху і не пройде перевірку на готовність (дерев’яна зубочистка повинна вийти чистою, якщо встромити її в середину бісквіта).
  8. Коли бісквіт готовий, вийміть його з духовки та залиште застигати у формі протягом 10 хвилин. Потім акуратно вийміть із форми, перекладіть на блюдо і дайте повністю охолонути. (Мої домашні зазвичай починають його їсти до охолодження).
  9. Коли бісквіт повністю охолоне, він готовий до подачі. Можна посипати його цукровою пудрою або прикрасити за бажанням.

Зверніть увагу! Білки від жовтків відокремлюйте дуже акуратно, щоб мінімізувати ймовірність потрапляння останніх у білки. До речі, чим краще ви їх зіб’єте, тим повітрянішим вийде бісквіт

А ось і обіцяний результат мого експерименту (див. фото): об’єм збільшився в 1.5 рази. Незважаючи на те, що практично у двічі зменшила кількість цукру, бісквіт вийшов дуже солодким й пишним (тут повірте на слово, а краще – приготуйте самі).

Бісквіт вийшов дуже солодким й пишним
бісквіт вийшов дуже солодким й пишним

Не бійтеся експериментувати й отримувати свій особистий рецепт. Смачного!

 

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини