Цей рецепт передала мені бабуся-грузинка: універсальний кисло-солодкий соус зі сливи до м’яса та птиці

Коли зібрали багатий врожай слив, то постає питання, як краще, з максимальною користю його зберегти протягом зими. Ви вже закрили сливове варення та компоти? Спробуйте ще приготувати зі сливи соус.

Соус з кислої сливи прийшов до нас із сонячної Грузії. Там його називають ткемалі й готують з сортів сливи, яка росте у тих краях. А нам ніщо не завадить приготувати його з аличі або іншої кислої сливи. Колір соус придбає такий, який буде мати слива (жовтий, зелений або червоний).

Використовують соус у кулінарії як для приготування м’ясних страв, так і для вживання його зі стравами з м’яса, птиці та риби.

Рецептом, який ми пропонуємо, передбачається отримання 2,5 л соусу.

Покроковий рецепт грузинського кисло-солодкого соусу

Складники для приготування

  • Алича або інша слива кислих сортів 1,5 кг
  • Вода 1 склянка
  • Зелень по 1 пучку: кінза, кріп, коріандр, м’ята
  • Цукор 1 столова ложка
  • Сіль 1 чайна ложка
  • Паприка 1 чайна ложка
  • Часник 2 головки

Для приготування соусу вам знадобиться каструля з товстим дном. Покладіть до неї сливу, яку залийте склянкою води. Каструлю поставте на плиту з маленьким вогнем та варіть сливу, постійно помішуючи для того, щоб вона не пригоріла 30-40 хвилин.

Після того дайте сливі охолонути, а тоді перетріть її крізь сито так, щоб вийшло пюре, а кісточки та шкірка залишились на ситі.

Покроковий рецепт грузинського кисло-солодкого соусу

Таке пюре знову відправте у каструлю та поставте на вогонь варитися до консистенції густої сметани. Помішуйте протягом процесу варіння дерев’яною лопаткою, інакше ця маса швидко підгорить.

Тепер потрібно нарізати зелень, що вказана в рецепті, або подрібнити її в інший спосіб за допомогою вашої кухарської техніки, та ще й розітріть її з сіллю, часником та паприкою.

Далі викладіть зелень до сливи та доведіть до кипіння соус. Після того вимкніть плиту та розкладіть у стерильні банки. Додайте у кожну зверху по 1-2 столові ложки рослинної олії та герметично закрийте.

Популярне

Подібні новини