Дідусь-агроном із 38 річним стажем розповів про 3 причини, чому врожай картоплі не зберігається

Погодьтеся, прикро працювати з весни до осені, отримати хороший урожай картоплі і не зберегти її взимку. Адже здорові на вигляд коренеплоди починають загнивати.

Розповідаємо про три найпоширеніші причини, чому врожай картоплі не зберігається.

Інфекційні хвороби

Сухі плями, вм’ятини або бородавки на картоплі означають, що вона заражена однією з кількох характерних для культури інфекцій. Найчастіше картопля страждає від такої недуги, як парша. Вона буває різних видів (звичайна, порошиста, срібляста, чорна), проте симптоматика схожа: на бульбах з’являються виразки округлої форми коричневого, сірого або чорного кольору, які з часом збільшуються і зливаються в масиви. Від інших інфекційних хвороб паршу можна відрізнити за відсутністю ділянок, що мокнуть, і неприємного запаху.

Зверніть увагу: захворілу на паршу картоплю можна вживати в їжу, обрізавши пошкоджені частини, але для посадки наступного року такі бульби непридатні, адже “очі” у них відмирають.

Ще один частий “гість” на картопляному полі – фітофтороз. Проявляється він сірими чи бурими плямами на бульбах, начебто втиснутими в м’якоть. При розрізанні картоплини під плямами можна побачити коричневі патьоки. Згодом уражені бульби згнивають, одночасно заражаючи всі найближче розташовані, тому при виявленні хворих екземплярів слід негайно знищити, а ті, що зберігалися поруч, – відправити на переробку якнайшвидше.

Неправильна підготовка до зберігання

Часто при збиранні та переробці врожаю дачники не враховують характеристики сорту. Не всяка картопля придатна для тривалого зберігання: наприклад, бульби ранніх сортів просто не призначені для цього, адже вони починають проростати і втрачати смакові якості вже в листопаді. Тому ранню картоплю традиційно пускають у переробку відразу, а на зберігання закладають урожай середньостиглих та пізніх сортів.

Стало відомо, через які 3 найпоширеніші причини врожай картоплі не зберігається: поради від агрономів
Стало відомо, через які 3 найпоширеніші причини врожай картоплі не зберігається: поради від агрономів

Має значення і попередня підготовка перед закладкою у льох. Картоплю обов’язково потрібно перебрати, відбракувавши всі зіпсовані та “підозрілі” бульби. Якщо викопування проводилося в сиру погоду, то врожай рекомендується промити від налиплого ґрунту. Але незалежно від того, промивалася картопля чи ні, її потрібно добре просушити в темному вентильованому приміщенні, і тільки після цього можна закладати в сховище.

Порушення умов зберігання

При недотриманні оптимальних умов зберігання картопля також може псуватися: занадто висока температура призводить до в’янення та проростання, утримання на світлі провокує вироблення соланіну – отруйної речовини, що робить бульби непридатними для харчування. Перепади температур (наприклад, при зберіганні на балконі) також згубно впливають на збереження врожаю.

Щоб картопля залишалася свіжою якомога довше, зберігати її потрібно в темному приміщенні, що добре провітрюється, при температурі 3-6°C і вологості 80-90%.

Популярне

Подібні новини