Як позбутися щурів: 3 гуманні та перевірені часом засоби, які дають результат – дізналася про них з журналу

Щури, які снують по саду, – видовище, м'яко кажучи, неприємне. Однак існує кілька перевірених і досить простих та екологічних способів прибрати цих непроханих гостей. Розповідаємо далі про них.

Щури можуть завдати серйозної шкоди не тільки будинку, а й саду. Вони риють нори, викопують рослини, руйнуючи їхню кореневу систему. Крім того, через послід гризуни можуть забруднювати ґрунт та поширювати хвороби. Якщо ви бачите щурів, що метушаться навколо годівниці для птахів або сміттєвих баків, це вірний знак того, що настав час вжити заходів проти цих істот.

За словами експертів, при зустрічі з гризунами багато хто відразу ж тягнеться за хімією або отрутою. Такі засоби ефективні, проте мають суттєвий мінус: вони можуть завдати шкоди іншим тваринам та рослинам. Тому розповідаємо про натуральні методи, які можна використовувати на ділянці.

Посадіть трави

Пацюки мають дуже сильну чутливість до запахів. Вони другі за нюхом у тваринному світі, одразу після слонів. Наприклад, у собак, які також відомі своїм гострим нюхом, всього 811 нюхових рецепторів, у той час як у щурів їх майже 2 тисячі. Через це варто використовувати слабке місце гризунів проти них: трави і квіти, які сильно пахнуть, здатні відлякати їх від будинку та саду.

Досвідчені садівники радять посадити м’яту по краях саду або в тих місцях, які найбільше приваблюють гризунів. Однак фахівці зазначають, що м’ята – “агресивна” рослина, що швидко росте, тому потрібно буде уважно стежити за нею, інакше вона швидко “захопить” сад.

Зробіть це – і щури будуть триматися подалі від вашого саду: екологічні способи прибрати непроханих гостей
Зробіть це – і щури будуть триматися подалі від вашого саду: екологічні способи прибрати непроханих гостей

Гризунам також не подобається запах чорнобривців, лаванди, цибулі, розмарину та нарцисів. Ці рослини, як і м’ята, ефективні проти гризунів.

Використовуйте ароматне мило

Мило – одне з найнезвичайніших рішень. Проти щурів слід використовувати засіб із сильним цитрусовим, деревним та квітковим ароматом. За словами експертів, таке мило потрібно подрібнити та розкласти шматочки по саду. Це діє так само, як і у випадку з рослинами: сильний запах відлякує гризунів.

Відмовтеся від мульчування

Багато садівників використовують метод, який називається мульчування. Зокрема, покриття верхнього шару ґрунту мульчею, наприклад, соломою, тирсою або корою, може допомогти рослинам зберегти вологу, тепло та захистити від бур’янів, але водночас це приваблює щурів.

Тому експерти радять спробувати використовувати каміння замість стандартної мульчі – воно не будуть такими привабливими для гризунів.

Популярне

Подібні новини