Швидка допомога: сусідка розкрила секрет, як реабілітувати засохлі саджанці – поради з вау-ефектом!

"Неживі" коріння, висохлі пагони, зморщена кора – це ознаки засихання, що може статися під час транспортування чи під час зберігання саджанців. Але все ж таки спробуємо допомогти їм відновитися.

Нерідко засохлі саджанці оживають, і надалі пережита криза ніяк не відбивається ні на їх зростанні, ні на цвітінні або плодоношенні. Однак важливо якнайшвидше виявити проблему та вжити необхідних заходів.

Перша допомога засохлим саджанцям

Почати потрібно з огляду, щоб підготувати рослину до наступних процедур. Важливо відразу видалити висохлі частини до живої тканини, повністю прибрати відсохлі коріння та пагони, залишивши на вигляд більш життєздатні. Для цього використовують чистий секатор чи гострий ніж. У саджанців із закритою кореневою системою акуратно прибирають земляну грудку, попередньо намочивши її.

Якщо живої тканини немає, усередині пагонів і коріння все висохло і потемніло, кора відшарувалась, то таку рослину вже не врятувати. В інших випадках надія є. Але важливо занадто не старатися з обрізання саджанців.

Основну увагу варто приділити корінням, щоб вони змогли почати вбирати вологу. Без цього оживити рослини буде неможливо. Якщо хоча б на кількох коренях буде ще жива тканина – шанси на виживання збільшаться.

Великі зрізи на пагонах можна замазати будь-якою ранозагоювальною пастою, щоб ослаблена рослина не підхопила інфекцію.

Ці перевірені роками поради допоможуть вам знову оживити засохлі саджанці
Ці перевірені роками поради допоможуть вам знову оживити засохлі саджанці

Чи обов’язково проводити обрізку, якщо такої можливості немає? Все залежить від ситуації. Якщо рослина невелика, довго перебувала без води, наприклад, її неграмотно запакували та відправили поштою, то не варто нехтувати обрізкою. Якщо ж саджанець великий і менше доби пробув у сухості, ставши млявим і неживим, і гострої необхідності в обрізці немає, слід негайно приступити до водних процедур.

Як реанімувати саджанці

Звичайна проточна, не надто холодна вода – те, що потрібно підсохлим саджанцям. Іноді цього достатньо, щоб рослина у найкоротший термін повернулася до життя, відновивши водний баланс.

Для процедури наповнюють водою відро, бочку чи ванну – і занурюють у неї саджанець. Якщо рослина лише трохи підсохла або вона дуже велика, можна вимочувати тільки коріння. В інших випадках краще помістити у воду повністю увесь саджанець, це збільшить шанси на благополучну реабілітацію. Крім того, деякі садівники вважають, що краще використовувати для оживлення саджанців дощову або талу воду.

Рослину вимочують у воді приблизно 1-3 дні, уважно спостерігаючи за її станом. Але однієї води буває недостатньо. У важких випадках краще відразу додати до неї стимулюючі засоби, які прискорять відновлення. Наприклад, стимулятори росту “Епін-екстра” та “Корневін” (використовувати згідно з інструкціє) або суміш сечовини та суперфосфату (по 1 ст. л. на відро води) чи янтарну кислоту (5-10 г на 1 л води).

Можна також змішувати зазначені добрива із стимуляторами росту. У такій лікувальній “ванні” саджанець витримують близько доби. Але не варто надто насичувати воду поживними речовинами, бо це може, навпаки, нашкодити корінням, спалити його, а не розбудити. Особливо обережно слід користуватися сечовиною.

Популярне

Подібні новини