Осінь – найкращий час для прибирання ґрунтових комах-шкідників: полийте грядки цим “потужним” засобом

Осінь – час, коли ґрунтові шкідники не відпочивають. У цей час року вони все ще дуже активні. Якщо не прибрати їх одразу, вони дуже сильно погіршать стан рослин наступної весни, коли підростуть.

Осінь – ідеальний час для боротьби з ґрунтовими комахами-шкідниками. Багато хто з них зараз перебуває в личинковій стадії, тому ви маєте шанс перервати цикл їх розвитку та запобігти їх подальшому поширенню на городі. Якщо при перекопуванні грядок ви помітили в землі характерних черв’яків, не зволікайте і врятуйте майбутній урожай.

Які комахи-шкідники мешкають у ґрунті восени?

Ґрунтові шкідники становлять загрозу вже зараз, будучи личинками. Вони живляться підземними частинами рослин – корінням, цибулинами, бульбами та кореневищами, знищуючи цілі врожаї. Ушкодження кореневої системи призводить до зупинки росту рослин, їх в’янення, а найчастіше і загибелі. Ослаблені харчуванням шкідників рослини стають сприйнятливішими до хвороб і менш стійкими до несприятливих погодних умов.

Ґрунт – це притулок як для корисних істот, так і для тих, хто завдає шкоди. Які види шкідників доставляють садівникам найбільше проблем? До найпоширеніших ґрунтових шкідників належать: ведмедки (капустянки), дротяники, нематоди, хрущі (личинки хруща), морквяна та цибульна муха.

Більше 20 років поливаю грядки цим засобом – і вже не пам'ятаю, як виглядають ґрунтові комахи-шкідники
Більше 20 років поливаю грядки цим засобом – і вже не пам’ятаю, як виглядають ґрунтові комахи-шкідники

Настій пижма від ґрунтових шкідників: приготування та застосування

У садових магазинах ви знайдете цілу низку хімічних препаратів, призначених для боротьби з ґрунтовими шкідниками. Однак багато садівників не хочуть їх використовувати, віддаючи перевагу більш натуральним рішенням. Зокрема, використовують органічне рішення також і для позбавлення від набридливих личинок.

Мова йде про настої з пижма, яке має дуже сильні інсектицидні властивості та вже багато століть використовується в садівництві саме для боротьби з комахами-шкідниками.

Як приготувати настій для боротьби із ґрунтовими шкідниками восени? Ось простий рецепт: зберіть близько 1 кг пижма і наріжте його на дрібні шматочки. Покладіть подрібнені рослини у відро і залийте 10 л води, краще за все дощової. Відставте в тінистий куточок саду або в сарай на 2-3 тижні, нещільно прикрийте кришкою та щодня помішуйте. Коли настій перестане пінитися, він буде готовий до використання.

Однак не розбавляйте його, а одразу ж використовуйте для поливу грядок, де ви помітили наявність ґрунтових шкідників. Цей метод найбільш ефективний, коли грядка щойно перекопана. Восени такий настій варто вносити кілька разів.

Популярне

Подібні новини