300 грамів на відро – і мій сад як новенький: 4 перевірені рецепти осінньої обробки від бабусі-садівниці

Після збирання врожаю саме час подбати про обробку кущів та дерев від комах і захворювань. Ви можете не хвилюватися за безпеку плодів, тому можна використовувати найефективніші засоби.

Однак, робити це слід розумно, щоб не нашкодити самим рослинам. Насамперед варто пам’ятати, що обробки інсектицидами не можна відкладати.

Левова частка препаратів є ефективною лише за температури від 10 до 15 градусів. Якщо шкідники вже влаштувалися на зимівлю, впоратися з ними буде дуже складно. Обприскування проти шкідників потрібно проводити якомога раніше у вересні, а пізніше, у листопаді, слід зробити повну викорінюючу обробку. Землю навколо дерев та кущів також необхідно оздоровлювати. Найкраще це зробити біологічними засобами на основі сінної палички або триходерми.

Відмінність пізнішої, викорінюючої обробки від звичайного обприскування полягає у високій концентрації активних компонентів. Під час вегетації це може викликати опіки, а коли на деревах вже немає плодів і листя, шкоди не буде. Проте шкідники та хвороби будуть знищені. Викорінюючі обробки слід проводити після опадання листя, але до перших заморозків.

Городники розповіли, як восени обробити город від хвороб
Городники розповіли, як восени обробити город від хвороб

Ми рекомендуємо один із чотирьох розчинів.

Перший – це карбамід. Для здорового саду беремо 200-300 г речовини на відро води, а для хворих дерев і кущів – 500-600 г. Карбамід не викличе зростання зеленої маси, оскільки його застосовують при температурі нижче 5 градусів тепла, коли дерева вже перебувають у фазі спокою.

Другий розчин – це залізний купорос. Для здорового саду використовують 300 г на відро води, а для заражених дерев – 500 г. Для посилення ефекту можна змішати розчин із карбамідом, не знижуючи концентрації компонентів.

Третій розчин – це мідний купорос. Його також можна змішати з карбамідом, використовуючи 300 г речовини на відро води.

Останній розчин – це бордоська рідина. Потрібен тривідсотковий розчин: 300 г мідного купоросу та 400 г негашеного вапна на відро води.

Популярне

Подібні новини