Не робіть цього з півоніями восени, інакше залишитесь без цвітіння наступного року: порада на мільйон

Сьогодні ми розповімо вам перевірені хитрощі про те, що не варто робити з півоніями восени, щоб не залишитися без їхнього цвітіння на наступний рік.

При правильному догляді півонії спокійно переживають зимові холоди. Відцвітають вони рано, а залишок часу накопичують сили, щоб підготуватися до зими.

Почнемо з того, що не можна обрізати стебла півоній відразу після цвітіння. Деякі садівники поспішають їх обрізати, думаючи, що це правильно і що так краще розвивається коренева система. Однак не робіть цього ніколи.

Пояснюємо чому. У листі відбувається процес фотосинтезу, завдяки якому рослина отримує живлення. Стебла — це джерело живлення для півонії. Рослина, звичайно, не загине, якщо ви її обріжете, але на гарне й пишне цвітіння наступного року можна не розраховувати.

Обрізати можна тільки відцвілі квіти. Насіннєві коробочки слід видаляти, оскільки вони забирають сили рослини, потребуючи додаткового живлення та поливу. Насіння вимагає ресурсів для дозрівання, тому залишати коробочки не варто. Обрізання стебел проводять восени. У середній смузі це зазвичай відбувається в жовтні.

Квітникарі розповіли про осінній догляд за півоніями
Квітникарі розповіли про осінній догляд за півоніями

Ще одна помилка — мульчувати півонії під зиму. Деякі садівники вважають, що це рятує коріння від холодів, але ми вважаємо, що це не потрібно. Півонії — морозостійкі рослини, і їх надмірне утеплення може призвести до того, що вони перестануть цвісти.

Обрізати стебла варто тоді, коли листя починає виляти. Це стане орієнтиром для обрізання на висоту приблизно 10-15 см. Такі стебла добре затримують сніг, що допоможе рослині перезимувати без мульчі.

Щодо поділу куща або пересадки, це також варто робити восени, коли ще достатньо тепло і йдуть дощі. Рослина встигне укорінитися на новому місці і перенесе пересадку краще, ніж навесні. Деякі садівники садять півонії весною, але ми все ж надаємо перевагу осінній посадці.

Популярне

Подібні новини