Гречка: користь для ґрунту та нашого здоров’я – агрономи зі стажем розповіли, навіщо сіяти гречку на городі

Корисні властивості гречки люди відкрили понад п'ять тисяч років тому й ввели цю рослину в культуру. Хоча гречку вирощують для одержання поживної крупи, вона є ще й чудовим сидератом, медоносом тощо.

Давайте розберемося, у чому полягає користь цієї культури.

Чим корисна гречка

Зерна гречки багаті на залізо, магній, містять кальцій, калій, фосфор, йод, цинк, фтор, молібден, кобальт, вітаміни В1, В2, В9 (фолієву кислоту), PP, вітамін Е. Білки, які містяться в зернах гречки, відрізняються багатим амінокислотним складом і дуже добре засвоюються організмом. Регулярне вживання гречки дозволяє підвищити гемоглобін, підтримати здоров’я серця, покращити роботу шлунково-кишкового тракту, знизити рівень холестерину й навіть призупинити перебіг онкологічних захворювань. Однак користь зеленої гречки дещо вища, ніж обсмаженої крупи.

У гречці міститься також велика кількість клітковини, складних вуглеводів та резистентного крохмалю, який у кишечнику не перетворюється на глюкозу. При вживанні гречаної каші не зростає навантаження на підшлункову залозу, а відчуття ситості та бадьорості залишаються надовго. Загалом гречка сприяє очищенню організму від шкідливих речовин, має антиоксидантну дію, перешкоджає утворенню жирових відкладень, дозволяє контролювати рівень цукру в крові й підвищує імунітет.

Ви точно не знали про ці корисні властивості гречки! Ось для чого слід сіяти її на своїй ділянці
Ви точно не знали про ці корисні властивості гречки! Ось для чого слід сіяти її на своїй ділянці

Гречка як сидерат

Гречка – прекрасний сидерат із потужним корінням, яке проникає в ґрунт на велику глибину. Підземна частина рослини у процесі росту виділяє цінні кислоти, що дозволяє переводити складні фосфорні сполуки в біодоступну форму. Крім того, коріння гречки утворюють із багатьма корисними бактеріями симбіотичні зв’язки, які покращують живлення рослин і оздоровлюють ґрунт. Гречка невимоглива до родючості ґрунту й може рости на важкому слабокислому ґрунті, активно нарощуючи надземну частину. При щільному посіві гречка пригнічує розвиток усіх бур’янів, зокрема пирію та берізки.

До того ж, гречка – чудовий фітосанітар. І в період вегетації, і після розкладання надземної частини та кореневої системи проявляються фунгіцидні та інсектицидні властивості цього сидерату.

У стадії цвітіння гречку підрізають плоскорізом на глибині 5-7 см, а потім зелену масу злегка закладають у ґрунт. Але якщо цю культуру було посіяно пізно, то напередодні холодів її можна не косити. Гречка чутлива до зниження температури, тому після заморозків розвиток надземної частини зупиниться, вона поляже й вкриє ґрунт, захищаючи родючий шар від ерозії.

Популярне

Подібні новини