Бджоли працюють не тільки для чаю: 5 дивовижних способів використання меду, про які знають лише одиниці

Мед — це унікальний продукт бджільництва, корисний не лише для людського організму, але й для садівництва. У цій статті ми розглянемо п'ять незвичайних способів використання меду.

Медовий розчин — один з ефективних біостимуляторів росту рослин. Щоб приготувати його, потрібно розчинити одну чайну ложку меду у 250 мл теплої води. Розчин виливають у блюдце і замочують у ньому насіння на 5 годин перед посадкою. Однак, перед цим важливо, щоб насіння набухло у звичайній воді, краще талій. Для цього можна зачерпнути ковшем чистий сніг і залишити його танути при кімнатній температурі.

Мед також можна використовувати як добриво для кімнатних квітів. Для приготування розчину розчиняють одну чайну ложку меду у склянці води для щільної концентрації, або в одній столовій ложці води для слабшої. Медове живлення потрібно вносити регулярно, але в невеликих кількостях, щоб не пошкодити рослини. Особливо обережно слід удобрювати рослини, які нещодавно пересаджені, оскільки їх коренева система ще не може повноцінно засвоювати поживні речовини. Перед внесенням добрив за 1-2 години рослину потрібно полити. Найкраще проводити підживлення навесні та влітку, коли спостерігається активний ріст рослин.

Щоб коріння живців було міцнішим, їх можна обробити медом. Живець потрібно занурити у мед, після чого його висаджують у стерильний ґрунт. Можна використовувати пластиковий стаканчик з дренажним отвором для вкорінення. У землі роблять отвір для черешка, щоб не травмувати тонкий стебло і захисну медову плівку.

Мед має протигрибкові властивості, він запечатує зріз, при цьому не перешкоджаючи рослині отримувати вологу з ґрунту. Склянку з рослиною варто помістити в поліетиленовий пакет для створення парникового ефекту. Укорінення триватиме приблизно 5 тижнів. Раз на день необхідно відкривати пакет на 2 хвилини для провітрювання.

Городники розповіли, як використовувати мед на городі
Городники розповіли, як використовувати мед на городі

Обприскування рослин медовим розчином може допомогти залучити більше комах-запилювачів, що важливо для отримання гарного врожаю. Обприскувати плодові дерева та кущі слід перед цвітінням. Завдяки солодкому аромату комахи зможуть вловити дрібні частинки запаху і прилетять на ділянку. Обприскування повторюють двічі за сезон. Для приготування розчину потрібно розчинити одну ложку меду в літрі води, залити сироп у розпилювач і обробити квітучі рослини.

Медові маски корисно наносити в лазні, коли шкіра добре розігріта. Це допоможе підвищити тонус шкіри, прибрати зморшки і зробити її здоровішою. Один із популярних рецептів маски включає дві столові ложки меду і одну ложку кефіру. Суміш потрібно нанести на обличчя та область декольте, помасажувати ці місця через 5 хвилин і залишити ще на 10 хвилин, після чого змити теплою водою.

Городники розповіли, як використовувати мед на городі
Городники розповіли, як використовувати мед на городі

Інший рецепт пропонує змішати в рівних пропорціях дрібну сіль і мед, додати три краплі обліпихової олії. Цей склад втирають у шкіру і залишають на 15 хвилин. Також можна змішати 30 г меду, 30 г оливкової олії, один жовток і три краплі лимонного соку. Цю маску потрібно тримати на обличчі 30 хвилин, а потім змити теплою водою.

Для досягнення максимального ефекту від застосування меду найкраще використовувати домашній продукт, оскільки він містить максимум корисних речовин.

Популярне

Подібні новини