Тільки ці 3 дерева обов’язково потрібно обрізати восени: інші почекають до весни – їх чіпати не можна

Правильна обрізка плодових дерев у саду – процедура, яку не можна ігнорувати. Любителі фруктів повинні розуміти, що від правильності цього процесу залежить майбутній урожай.

Які дерева обрізають восени

Не всі фруктові дерева можна обрізати восени. Зокрема, у цю пору року можна проводити обробку яблуні, сливи та груші. Розглянемо докладніше, коли робити обрізку гілок для різних фруктових дерев і які правила слід брати до уваги.

Груша

Терміни початку робіт залежать від регіону та його кліматичних умов. Приступати до обробки можна після плодоношення, тобто з кінця серпня до початку листопада. Оптимальний температурний режим для процедури – від 9 до 12-14 ℃.

Для омолодження старої груші вкоротіть її верхівку, видаліть старі й сухі гілки, виріжте пагони, що паралельно ростуть стовбуру (решту вкоротіть на 1/4).

Крім того, в однорічної груші обрізка проводиться на висоті не менше 45-50 см від рівня ґрунту, а у дворічної – видаляються всі пагони, крім 4-5 основних бічних гілок.

При формуючій обрізці груші врахуйте, що найзручніша форма для збирання плодів – пірамідальна. “Заліковування” місць зрізу після видалення старих гілок проводиться садовим варом відразу після знезараження марганцівкою, а молодих – тільки через добу.

Яблуня

На осінній період припадає видалення підгнилих, зламаних і зіпсованих гілок. Приступають до роботи відразу після опадання листя – не потрібно затягувати процес, чекати перших заморозків. Під час обробки яблуневого дерева дійте за такою схемою.

Восени обрізаю лише ці 3 плодові дерева – добре переносять зиму і в наступному сезоні дають багатий урожай
Восени обрізаю лише ці 3 плодові дерева – добре переносять зиму і в наступному сезоні дають багатий урожай

Спочатку видаліть великі зламані гілки, потім ті, які ростуть близько один до одного або під прямим кутом до стовбура та слабкі відростки. Усі зрізи замажте садовим варом. Обрізане “сміття” спаліть.

Якщо яблунька молоденька, акуратно видаляйте лише невеликі прирости – на 1/4 довжини. Для цього підійде невеликий, найпростіший в експлуатації секатор. Якщо яблуня росте не дуже швидко, протягом 3-4 років після посадки варто прибирати тільки сухі або поламані гілочки. Якщо дереву більше 5-6 років, воно потребує більш інтенсивної обрізки.

Слива

До роботи можна приступати на початку або в середині вересня – все залежить від вашого регіону проживання. Верхівка обрізується, довгі гілки укорочують на третину, щоб унеможливити обламування при сильних вітрах. Надламані, пошкоджені пагони безжально видаляються, оскільки вони все одно не зможуть нормально перезимувати. У сухої сливи обрізають хворі гілочки.

Однак верхівку укорочують лише за умови, що вона витягнулася на два метри і більше. До речі, у рік першого плодоношення підрізати сливу не можна. Забираються лише дефективні відростки.

Осіннє видалення гілок сливи проводиться і з метою формування її крони, і підвищення врожайності. Тому пропускати цей важливий процес не можна.

Популярне

Подібні новини