Сусідка розкрила секрет земельного раю: вношу це під осіннє перекопування – ґрунт стає пухким і родючим

Гречка – справжнє джерело вітамінів і мінеральних речовин. Також вона здатна швидко оздоровлювати ґрунт та пригнічувати зростання бур'янів. Навіть гречане лушпиння може стати прекрасним добривом.

У чому полягає користь лушпиння гречки

У процесі переробки гречки у крупу залишається побічний продукт – лушпиння, яке цінується за багатий хімічний склад, легку структуру та приємний аромат. Лушпиння гречки давно використовується як гіпоалергенний наповнювач для ортопедичних подушок – багато хто вже гідно оцінив цей природний матеріал.

Але в саду та на городі лушпиння теж може принести величезну користь. Це одночасно і поліпшувач ґрунту, і добриво, і чудовий матеріал для мульчування грядок.

Покращення структури ґрунту

Поліпшення структури ґрунту – одна з найважливіших функцій гречаного лушпиння. Його вносять під осіннє перекопування переважно на важких глинистих ґрунтах. За зиму вся органіка розкладається, а ґрунт стає більш пухким і вологопроникним. При цьому підвищується біологічна активність і покращується хімічний склад ґрунту.

Добриво

Як добриво лушпиння гречки вносять навесні в посадкові лунки при висадженні розсади овочевих та декоративних рослин. У результаті коренева система саджанця протягом усього сезону отримує додаткові сполуки калію, фосфору, магнію, заліза та цинку. Наприклад, при висадженні томату достатньо внести в лунку всього одну невелику жменю гречаного лушпиння, а потім перемішати це добриво з ґрунтом.

Ця цінна культура – справжній скарб для вашого городу: ґрунт вмить стає більш пухким і неймовірно родючим
Ця цінна культура – справжній скарб для вашого городу: ґрунт вмить стає більш пухким і неймовірно родючим

Мульчування грядок

Якщо у вас є можливість придбати велику кількість гречаного лушпиння, то цілком можна використовувати його для мульчування багаторічних культур, підзимових посівів і будь-яких грядок. Це захистить коріння рослин від промерзання, перепадів температури, стримає зростання бур’янів, дозволить зберегти в ґрунті вологу та збільшити кількість органічної речовини. При мульчуванні грядок і пристовбурних кіл гречане лушпиння можна змішувати з компостом і листовим перегноєм.

Поради:

Важливо знати, що гречане лушпиння має лужну реакцію і при розкладанні нейтралізує надмірну кислотність ґрунту. Тому цей матеріал не можна вносити під культури, які надають перевагу кислим ґрунтам: лохина, гортензія, вересові та хвойні рослини.

І траву, і лушпиння гречки можна компостувати разом з іншими органічними відходами. Це дозволить покращити структуру майбутнього добрива та підвищити його цінність.

Популярне

Подібні новини