Готуюся до зими, як розумні дачники: роблю 1 елементарну дію з квітами на балконі і терасі вже у жовтні

З настанням осені дні стають коротшими, ночі – холоднішими, а ранок – бадьорішим. Рослини, у тому числі й ті, що ростуть на балконах та терасах, реагують на таку погоду.

Якщо ви хочете й надалі насолоджуватися красою квітів на балконах та терасах, вам потрібно добре за ними доглядати також і восени. Що ж робити?

Як доглядати за однорічними рослинами на балконі та терасі на початку осені

Серед балконних однорічних рослин найбільшою популярністю на балконах та терасах користуються петунії, чорнобривці, лобелії, геліотропи, настурції та бегонії. Оскільки вони рясно цвітуть, їм потрібно багато поживних речовин, які ви повинні систематично постачати у вигляді добрив, у тому числі наприкінці літа та восени.

Однорічні рослини закінчують свій життєвий цикл із першими заморозками, тому не варто турбуватися про те, що стимулювання їх подальшого зростання за допомогою добрив (особливо азотовмісних) завадить їм підготуватися до зими, адже в цьому немає необхідності. Натомість варто подбати про те, щоб вони цвіли якомога довше.

Продовжуйте видаляти відцвілі бутони, щоб вони мали більше шансів сформувати нові бутончики і дати більше квітів.

Поливайте їх ретельніше, оскільки частіші дощі та нижчі температури означають, що в повітрі більше вологи і ґрунт не так швидко висихає. Якщо не скоротити частоту поливу і продовжувати поливати рослини так само рясно, як влітку, ви швидко заллєте їх або призведете до розвитку грибкових захворювань та кореневої гнилі. Тому на початку осені поливайте рослини на балконі лише тоді, коли помітите, що верхній шар ґрунту в контейнерах уже встиг підсохнути.

За рослинами на балконі та терасі на початку осені доглядаю тільки так
За рослинами на балконі та терасі на початку осені доглядаю тільки так

Догляд за багаторічними рослинами на балконах та терасах на початку осені

Хоча багато хто з них все ще пишно цвіте (наприклад, герань і лаванда), їх уже не можна так інтенсивно удобрювати, як улітку, оскільки, щоб пережити зиму, вони повинні починати готуватися до неї поступово. Подальше підживлення, особливо азотовмісними сумішами, стимулюватиме їх до інтенсивного зростання, не даючи їм можливості відпочити та відновитися. Такі виснажені рослини не встигнуть добре підготуватися до зими і навіть у захищеному від морозу приміщенні можуть не дожити до нової весни. Якщо вам обов’язково потрібно їх підгодувати, оберіть осіннє добриво без азоту.

Однак не забувайте видаляти відмерле листя і квіти, тому що на них можуть розвинутися грибкові захворювання, які особливо шкідливі в період зимового спокою в приміщенні.

Багаторічні рослини слід поливати, але тільки коли верхній шар субстрату в контейнері просохне.

Також уникайте сильної обрізки, адже це сприятиме утворенню нової порослі, яка не встигне зміцніти до зими і загине в зимовому приміщенні, ще більше послабивши рослину та наражаючи її на ризик грибкової інфекції. Залиште обрізку тих видів, які її потребують, на пізню осінь і проведіть її безпосередньо перед тим, як перенести квіти в зимове приміщення.

Популярне

Подібні новини