Коли копати моркву та буряк, щоб пролежали до наступної весни: зробіть це у ці 3 дати — Місячний календар

Морква та буряк — основа всіх основ української кухні. Розповідаємо, в які дні краще за все зібрати ці коренеплоди, аби вони пролежали у вас всю зиму.

Здавна люди помічали, що природні ритми впливають на ріст і розвиток рослин, і в Україні це знання передавалося з покоління в покоління. І хоча точні джерела появи такого календаря важко простежити, наші пращури завжди керувалися фазами Місяця для посадки та збору врожаю.

Втім, і без точної науки — ніяк.

Коли мова йде про збір моркви та буряка, важливо враховувати як сорт рослин, так і погодні умови. Ранні сорти моркви дозрівають за 60-90 днів після сходів, середньостиглі потребують 100-130 днів, а пізні сорти — до 150 днів.

Дачники розповіли, як зробити так, щоб морква не проросла в погребі
Городники розповіли, коли краще за все викопувати моркву та буряк

Якщо враховувати календарні дати, то ранню моркву в Україні збирають у липні, середньостиглі сорти — наприкінці серпня або на початку вересня, а пізню городину можна викопувати у вересні та жовтні. Та попри всі ці строки, рішення завжди варто ухвалювати, зважаючи на конкретні умови року.

Осінь у наших краях буває примхливою, і один сезон може суттєво відрізнятися від іншого. Якщо ця пора року — тепла й сонячна, то не варто поспішати зі збором врожаю — дайте моркві та бурякам ще кілька тижнів дозрівання, щоб вони набралися соку. Проте варто бути обережними: як тільки метеорологи починають прогнозувати заморозки, це сигнал до термінового викопування.

Городники розповіли, як правильно зберігати моркву та буряк
Городники розповіли, коли краще за все викопувати моркву та буряк

Завжди варто звертати увагу на зовнішній вигляд самих овочів. Якщо листя моркви починає жовтіти, а на буряку утворюються тріщини або він виступає з ґрунту — це явні ознаки того, що час для збирання настав. Крім того, важливо пам’ятати про погодні умови: у холодні та вологі періоди варто пришвидшити збір, адже надмірна вологість може сприяти розвитку грибкових хвороб.

Місячний календар на цей рік визначив найбільш сприятливі дні для збору врожаю моркви та буряка — це 10, 11 і 12 жовтня. Ці дати обрані не випадково, адже в цей час Місяць перебуває у фазі, що сприяє збереженню поживних властивостей коренеплодів.

Популярне

Подібні новини