Пишне цвітіння та плодоношення: які садові рослини слід обов’язково обрізати у жовтні – поради городників

Осінь – це чудовий час для обрізки рослин, адже вони входять у період спокою. Робити це необхідно, щоб стимулювати їхнє зростання, цвітіння та плодоношення в наступному сезоні.

Розповідаємо, які дерева, чагарники та квіти необхідно обов’язково обрізати в жовтні.

Навіщо потрібно проводити обрізку рослин восени

Садівники можуть обрізати рослини протягом усього року, проте є деякі дерева, чагарники та квіти, які краще обрізати саме в середині осені, щоб забезпечити їхнє здорове зростання. Адже, як зазначають експерти, обрізка – це запорука квітучого та плодоносного саду.

Тож обрізка – одне з головних завдань для садівників, які прагнуть покращити здоров’я та врожайність своїх дерев і чагарників. Ця процедура також може мінімізувати ризик захворювань. У жовтні експерти рекомендують обов’язково обрізати такі п’ять видів рослин.

Кущі троянд

Для кущів троянд осінь ідеально підходить для обрізки. Садівникам слід видалити всі мертві або хворі стебла і вкоротити решту приблизно на третину або половину їхньої початкової довжини. За словами експертів, ця дія стимулює нове зростання та рясне цвітіння наступного сезону. Важливо робити зріз під кутом 45 градусів, трохи вище бруньки.

Гортензії

Що стосується гортензій, то жовтень – чудовий час, щоб їх обрізати. Цей процес стимулюватиме розвиток великих квітів у новому сезоні. Перед обрізкою фахівці рекомендують визначити, який тип гортензії у вас, оскільки методи обрізки для різних гортензій трохи відрізняються.

Ці садові рослини необхідно обов'язково обрізати у жовтні – будуть здоровими та плодоносними на всі 100%
Ці садові рослини необхідно обов’язково обрізати у жовтні – будуть здоровими та плодоносними на всі 100%

Фруктові дерева

Обрізаючи плодові дерева, приберіть старі мертві гілки або гілки із занадто густим листям, щоб дерево отримувало більше сонячного світла. Робити це краще після того, як листя повністю опаде.

Щоб не втратити гілки, які плануєте видалити, прямо зараз позначте їх стрічками. Гілки фруктових дерев необхідно обрізати під кутом 45 градусів.

Вічнозелені чагарники

Надайте вічнозеленим чагарникам, таким як самшит і падуб, легку форму, обрізавши неслухняні гілки. Однак не зрізуйте більше третини рослини, інакше це може призвести до пошкодження.

Багаторічники

Обрізайте високі багаторічні рослини, такі як монарда і флокси, приблизно на третину їхньої висоти, щоб запобігти пошкодженням узимку.

Популярне

Подібні новини