Виростила королівський квітник на 6 сотках: 3 бомбічні поради по догляду за ліліями, які увійдуть в історію

Лілія – прикраса будь-якого саду. Тільки в дикій природі налічується понад 110 видів цих квітів, а з них створено тисячі сортів і гібридів різних форм і забарвлень.

Розповідаємо далі в матеріалі, що являє собою лілія як рослина, та ділимося кількома порадами щодо догляду за цією прекрасною квіткою.

Лілія: що це за рослина

Лілія (лат. Lílium) – рід багаторічних цибулинних трав сімейства Лілейні (лат. Liliaceae).

Цибулини

Розмір – 1–20 сантиметрів у діаметрі. Яйцеподібні або кулясті, вони вкриті лусками, а на донці у них знаходиться точка росту кореневої системи.

Стебло

Деякі рослини можуть не досягати і 0,5 метра, інші виростають вище 1,5 метра.

Листя

Ряд видів лілій має прикореневу розетку листя, в інших – вони загорнуті по спіралі по всій довжині стебла. Черешки добре розвинені, пластинки серцеподібні.

Суцвіття

Зазвичай включають від восьми до 16 квіток. Окремі види налічують до 30 квіток, що розпускаються знизу нагору. Суцвіття можуть бути у вигляді конуса, парасольки чи циліндра.

Квіти

У середині – маточка і шість великих тичинок, які обрамляють шість пелюсток (у махрових сортів їх більше) різної форми та кольору, крім синього. Цвіте один бутон лілії від трьох до десяти діб.

Плоди

Після цвітіння формуються довгі насіннєві коробочки, що складаються із трьох відділень. Плоскі насіння дозрівають до середини осені. Після посіву цибулина утворюється у перший рік. Її активний ріст без пуску стебла продовжується близько чотирьох років.

Ці 3 цінні поради щодо догляду за ліліями допоможуть створити ідеальні умови для цієї королівської квітки
Ці 3 цінні поради щодо догляду за ліліями допоможуть створити ідеальні умови для цієї королівської квітки

Розмноження

Лілії розмножуються насінням та вегетативно. Перший метод використовується зазвичай для виведення нових сортів, другий – простіший і поширеніший серед любителів.

Як створити ідеальні умови для лілій

Лілія безсумнівно є окрасою будь-якої клумби. Однак ця королівська квітка потребує особливого догляду. Щоб лілії довго тішили вас своєю небесною красою, варто скористатися кількома порадами щодо їх догляду від досвідчених садівників.

Як зазначають експерти, ліліям може бракувати азоту (зазвичай це стається у першій половині червня). Цей дефіцит легко компенсувати простим добривом. Щоб його приготувати, розведіть 30 грамів сечовини та стільки ж аміачної селітри в 10-літровому відрі води, ретельно перемішайте та полийте рослини.

Підживлювати лілії варто лише після попереднього зволоження ґрунту.

Через 7-10 днів після насичення квітів азотом підгодуйте їх ще раз. Для цього розсипте навколо кущів деревний попіл, а потім полийте рослини чистою водою.

Ці прості рекомендації допоможуть значно заощадити час на догляд за ліліями, а також наситять квіти здоров’ям і надзвичайною красою.

Популярне

Подібні новини