Дідусь-агроном із 38-річним стажем назвав 5 причин, чому осінь – найкращий час для мульчування саду

Не варто вичищати грядки і клумби до чорної землі, адже від цього не буде жодної користі. Цієї осені краще зайнятися мульчуванням, щоб зберегти рослини та збільшити врожай наступного року.

Мульчування саду та городу зазвичай асоціюється з початком сезону, весняним прибиранням і новими посадками, але восени використовувати мульчу не менш важливо. Ми зібрали головні причини, через які свіжий шар осінньої мульчі стане першим кроком до здорового саду наступного року.

Мульча допоможе захистити нові посадки

Восени мульча вноситься для того, щоб захистити коріння рослин від зимових холодів та збільшити врожай наступного року. Одне з головних завдань зимового мульчування – це захист коренів рослин у період спокою. Підзимове мульчування можна порівняти з природним процесом, коли сад іде на зимівлю, і земля вкривається шаром опалого листя, гілок, шишок, зів’ялої трави тощо.

Мульчувати нові саджанці, які ви посадили цього року, обов’язково. Це дасть можливість молодим рослинам адаптуватися, звикнути до нового середовища, пройти так звану акліматизацію і в будь-якому випадку захистить від екстремально низьких температур, поки рослини не зміцніли. Мульча створить повітряну подушку, яка захистить поверхневе коріння.

Мульча знижує потребу в поливах

Не тільки весняне та літнє мульчування допомагає утримувати вологу в ґрунті, осіннє виконує те саме завдання. Мульчування підвищує запаси вологи у ґрунті, сприяє його водопроникності, що позитивно відбивається на врожайності у майбутньому. Крім того, шар мульчі зберігає весняну вологу, що утворюється внаслідок танення снігу. Однак у місцях, де ґрунт схильний до застою води, з мульчуванням треба бути обережнішими.

5 причин, чому осінь є найкращим часом для мульчування саду
5 причин, чому осінь є найкращим часом для мульчування саду

Мульча зменшує ерозію ґрунту

Дощ, вітер, зимові відлиги та період весняного танення снігу можуть розмити верхній, родючий шар, позбавивши рослин багатого на поживні речовини ґрунту. Хороший шар мульчі пом’якшить наслідки зимових бур і збереже ґрунт там, де йому належить бути.

Мульча живить рослини взимку

Якщо ви використовуєте натуральну мульчу, яка може розкладатися в ґрунті, наприклад, солому, подрібнене листя, соснові голки, тирсу або тріску, вона поступово виділятиме поживні речовини і згодом покращить характеристики складу ґрунту в прикореневій зоні. З року в рік склад ґрунту буде кращим, і сад почне перетворюватися.

Мульча надасть саду доглянутого вигляду

Сад зі зрізаними квітами та багаторічниками восени виглядає сумним і спорожнілим, а шар мульчі надасть акуратного вигляду грядкам, квітникам і ландшафтним групам. Тіньові місця, де не росте газонна трава та інші рослини, можна засипати мульчею. Вона створить бар’єр для зростання перших весняних бур’янів – це хороший спосіб боротися зі сниттю, кульбабами та кропивою.

Популярне

Подібні новини