1 хитрість з обрізкою ремонтантної малини восени – і ваші сусіди “кусатимуть лікті” від заздрощів до врожаю

На перший погляд здається, що в обрізці малини немає жодної проблеми. Але далеко не все так просто – ремонтантна малина часто погано пристосовується до нашого клімату.

Є два методи обрізки, про які й піде мова у нашій сьогоднішній статті.

Перший метод — дворічний цикл на два врожаї. Ми вкорочуємо верхівки восени до найбільшої бруньки. Другий метод — однорічний цикл. Тут потрібно після збирання плодів вирізати пагони до рівня ґрунту і навіть трохи нижче. На наступний рік ви отримаєте великий врожай. Який спосіб обрати — вирішуйте самі.

Якщо хочете отримати більший врожай і велику малину, вибирайте однорічний цикл обрізки. Якщо ж бажаєте розтягнути термін плодоношення, щоб ласувати малиною влітку і восени, обирайте дворічний цикл. В умовах суворої зими краще вирізати пагони однорічним способом — це найкраще рішення, оскільки малина погано пристосована до нашого клімату.

Вирізання пагонів допоможе рослині краще переносити морози. Але врожай буде пізнішим — у серпні, на початку осені, і триватиме аж до заморозків. Збирання буде дуже стислим, ягоди дозріють одночасно, і більшість з них встигне визріти.

Городники розповіли про обрізку ремонтантної малини восени
Городники розповіли про обрізку ремонтантної малини восени

Обрізати потрібно саме до рівня ґрунту, трохи вирізаючи стебла нижче рівня землі. Для чого це робиться? Щоб молоді пагони були заміщені новими, які виростуть з кореня. Якщо залишити пеньок, малина буде слабшою і менш врожайною. Пам’ятайте, не варто поспішати з обрізанням восени, оскільки пагони мають встигнути повернути накопичені корисні речовини до коріння.

Це властивість будь-якої рослини: спочатку всі корисні компоненти піднімаються до вершини, а потім опускаються до коріння. Найкраще проводити обрізання з кінця жовтня до середини листопада.

Обов’язково спробуйте наші рекомендації на практиці, і ви побачите, наскільки вони дійсно ефективні. Бажаємо успіхів на грядках та у саду!

Популярне

Подібні новини