7 перевірених роками способів, як зберігати гладіолуси взимку у квартирі: поради від кмітливих квітникарів

Восени після викопування цибулин гладіолусів садівникам слід подбати про організацію способу зберігання до весняної висадки. Зокрема, потрібно підібрати відповідне місце та створити оптимальні умови.

Як правильно зберігати гладіолуси взимку в домашніх умовах

Найпростіший і найпоширеніший спосіб відправити на зимівлю цибулини гладіолусів – покласти їх у картонну коробку і щільно закрити кришкою. Оптимальна температура для бульб становить +5…+10 градусів. Стежте, щоб не було протягів, а вологість повітря коливалася від 65 до 75 відсотків. Якщо дотримуватись цих умов, гладіолуси найкраще перезимують на заскленому неопалюваному балконі. Проте необхідно повісити термометр і постійно контролювати температуру. Якщо стане холодніше, накрийте коробку теплим покривалом.

Чудовий варіант для зберігання цибулин гладіолусів у квартирі – загорнути клубні в чистий папір, а потім покласти їх у пакет із отворами. Помістіть гладіолуси на нижню полицю холодильника, але не в контейнер для свіжих продуктів, оскільки там часто підвищена вологість, і квіти можуть згнити.

Пакет із цибулинами потрібно перебирати двічі на місяць, міняти папір і підсушувати феном вологі місця. Після перевірки цибулини складають у картонну коробку, присипаючи золою або просмаженим у духовці річковим піском. Важливо, щоб пісок був сухим. Коробку можна зберігати під ліжком або в шафі, подалі від вікон і радіаторів. Краще, якщо кімната буде не сонячною.

Двічі на місяць відкривайте коробку і перевіряйте стан цибулин. За потреби міняйте пісок, якщо він відсирів через підвищену вологість у приміщенні.

Ці 7 способів зберігання гладіолусів взимку у квартирі допоможуть створити ідеальні умови для цибулин
Ці 7 способів зберігання гладіолусів взимку у квартирі допоможуть створити ідеальні умови для цибулин

Оптимальний і простий спосіб – скласти цибулини гладіолусів у капронові панчохи і підвісити на полицях, де зберігається домашня консервація. У коморі зазвичай підтримується відповідна температура, а відкритий спосіб зберігання дозволяє цибулинам провітрюватися і не відсиріти.

Оскільки в це місце може проникати сонячне світло, загорніть цибулини гладіолусів у папір і помістіть їх у паперовий пакет, тримайте подалі від вікон, щоб уникнути протягів.

Цибулини можна також скласти у пластикові сітчасті ящики або неглибокі пластикові кошики. У такому вигляді вони можуть пролежати у підвалі навіть кілька зим. Лише іноді перевіряйте їхній стан.

Цей спосіб підходить як для квартир, так і для приватних будинків. Розтопіть парафін і занурте в нього цибулини гладіолусів, після чого відразу ж опустіть їх у холодну воду, щоб парафін застиг. На поверхні бульб створиться “кірка”, яка допоможе цибулинам успішно перезимувати. Навесні достатньо промити кожну цибулину в теплій воді з м’якою щіткою або губкою.

Популярне

Подібні новини