3 найчастіші помилки дачників під час боротьби з фітофторою на томатах: усі старання “коту під хвіст”

Для того, щоб зберегти кущі томатів зеленими до осені, зібрати багатий урожай та не завести фітофтороз на ділянці, необхідно уникати поширених помилок під час прибирання цього грибка.

Фітофтороз є доволі небезпечним захворюванням, що здатне вражати томати. Городники вживають різні заходи для запобігання поширенню фітофтори, але іноді припускаються помилок. Ось 3 найпоширеніші промахи.

Запізнілий старт профілактики фітофтори на томатах

Фітофтороз томатів зазвичай асоціюється з серпнем, коли починаються холодні ночі й рясні роси. Однак грибок активізується ще в липні, а в останній місяць літа захворювання входить у більш агресивну фазу, що проявляється у вигляді помітних симптомів. Спершу на стеблах і листі утворюються темні плями, після чого плямистими стають і плоди, починаючи гнити.

Для запобігання серйозному ураженню томатів найпершу профілактичну обробку слід проводити в середині липня. У подальшому обприскування потрібно повторювати декілька разів. За умови прохолодної та дощової погоди краще починати профілактичні заходи вже в червні. Загалом необхідно виконати п’ять-сім обробок, проте під час спекотної та сухої погоди їх кількість можна зменшити.

Недотримання рекомендацій поливу помідорів

Іноді самі городники порушують агротехнічні рекомендації щодо вирощування томатів, а тоді стикаються з труднощами у боротьбі з фітофторозом. Висока вологість сприяє розмноженню грибка, оскільки волога пробуджує сплячі спори.

Ці 3 найчастіші помилки допускають майже всі дачники: як не потрібно прибирати фітофтору на томатах
Ці 3 найчастіші помилки допускають майже всі дачники: як не потрібно прибирати фітофтору на томатах

Поливати томати слід рясно, проте рідко, з урахуванням погодних умов. Для вирощування в теплицях після поливу важливо провітрювати приміщення, щоб зменшити вологість. Оптимальним варіантом є використання крапельного зрошення, що забезпечує подачу води безпосередньо до кореневої системи.

При поливі з лійки або шланга необхідно вливати воду під корінь, уникаючи попадання на листки та стебла. Додатково рекомендується мульчувати ґрунт для зменшення випаровування вологи.

Застосування народних засобів під час активного фітофторозу на томатах

Народні методи не можуть замінити промислові фунгіциди, але можуть бути корисними для профілактики до появи ознак хвороби. До популярних методів належать:

  • чиста молочна сироватка;
  • розчин часнику з марганцівкою: три головки часнику і два грами марганцівки на десять літрів води (використати одразу);
  • суміш золи і мила: на десять літрів води додають трилітрову банку золи і дві столові ложки садового зеленого мила, настоюють три дні.

Якщо хвороба вже проявилася, необхідно застосовувати фунгіциди. Але після їх використання врожай можна збирати не раніше, ніж через два-три тижні.

Популярне

Подібні новини