Буряк зашарівся, але не там: що робити, коли листя коренеплоду почервоніло — 1 важливий знак для дачника

Почервонінням листя буряк сигналізує господарю, що має певні нюанси зі здоров'ям. Здебільшого це можна усунути, якщо вчасно визначити причину та скоригувати умови догляду.

Ви напевно самі помічали, що листя буряка раптово починає червоніти. Цей симптом може виглядати досить тривожним. І, звісно, зараз не йдеться про сорти, яким таке забарвлення притаманне. Ось п’ять основних факторів, які можуть спричинити почервоніння листя буряка.

Нестача фосфору

Експерти розповіли, як зберігати врожай буряків у погребі, аби плоди не втратили смакові якості
Городники відповіли, що значить, коли у буряка червоніє листя

Однією з найпоширеніших причин цього є дефіцит фосфору в ґрунті. Коли йому не вистачає цього хімічного елементу, він починає переміщувати його з листя до коренів, що призводить до зміни забарвлення листкових пластинок на пурпуровий відтінок. Зрозуміло, у такому разі, варто спробувати підживити коренеплід суперфосфатом або внести у ґрунт кісткове борошно чи спеціальні комплексні добрива, що містять фосфор.

Стрес від низьких температур

Буряк, як всім відомо, є холодостійкою культурою, проте різке зниження температури може спричинити стрес у рослини. Особливо це стосується молодих, які ще не встигли зміцніти, бо під час охолодження погіршується засвоєння поживних речовин. Щоб запобігти такій проблемі, варто уникати посіву буряка надто рано навесні та стежити за прогнозом погоди.

Порушення кислотності ґрунту

Господині поділилися секретами правильного зберігання буряка у квартирі
Городники відповіли, що значить, коли у буряка червоніє листя

Буряк добре росте на ґрунтах з нейтральним або слабо кислим рівнем pH. Тож, після виявлення кислотності можна або вапнувати ділянку, або навпаки — додати трохи торфу чи сірки, щоб збалансувати.

Грибкові захворювання

Інколи зміна кольору може бути пов’язана з грибковими захворюваннями, таких як церкоспороз або альтернаріоз. Якщо це так, то використовуйте фунгіциди, а також дотримуйтесь правил сівозміни та уникнення надмірного поливу. Важливо також забезпечити достатню відстань між рослинами для кращої вентиляції.

Нестача мікроелементів

У деяких випадках проблема, про яку йдеться, може бути пов’язана з дефіцитом таких магнію, бору чи азоту, тому ми радимо використовувати комплексні добрива, у складі яких є ці мікроелементи.

Популярне

Подібні новини