Куми з села розповіли секрет, як зберігати бульби жоржин у ящиках: пролежать до 1 березня, а то і квітня

Щоб щороку насолоджуватися ошатними шапками жоржин, їх необхідно викопувати восени, ретельно обробляти і укладати до весни на зберігання. Але, як це зробити правильно, знають далеко не всі садівники.

Досвідчені квітникарі поділилися маленькими хитрощами, як подбати про бульби та зберегти їх цілими до наступного сезону. За словами фахівців, цей метод досить старий, але даремно забутий.

Коли викопувати жоржини?

Бульби викопують вже пізно восени, коли заморозки повністю знищили листя рослин. Зазвичай це відбувається приблизно за два тижні до початку холодів, Найкраще – у жовтні. Однак час викопування бульб жоржин залежить від ряду факторів: коли квіти були висаджені навесні, які саме сорти і види рослин обрані, кліматичних і погодних умов у даній місцевості, а також від тривалості їхнього цвітіння.

Щоб правильно визначити момент для викопування бульб жоржин, слід уважно спостерігати за станом рослини. Якщо після перших заморозків верхня частина, включно зі стеблами і квітками, почала підмерзати і набула темного відтінку, це сигнал до початку робіт. У цей період бульби, що знаходяться під землею, вже повністю сформувалися та готові до тривалого зберігання. Наявність зеленого листя і квіток свідчить про те, що процес розвитку бульб ще триває, і вони активно поглинають поживні речовини з ґрунту.

Щоб пришвидшити дозрівання бульб, за місяць до планованого викопування жоржини потрібно рясно поливати. Залишати бульби в землі на зимовий період не рекомендується, оскільки вже при температурі -5 °С рослина повністю гине, і бульби починають загнивати. Виняток становлять лише регіони з м’яким кліматом, де ґрунт не промерзає і квіти можуть пережити зиму.

Завдяки цьому перевіреному трюку зберігаю бульби жоржин так, що вони не вимерзають навіть до весни
Завдяки цьому перевіреному трюку зберігаю бульби жоржин так, що вони не вимерзають навіть до весни

Однак пам’ятайте, що дуже важливо не пошкодити матеріал, тому під час викопування бульб потрібно діяти обережно.

Що робити після викопування жоржин?

Після викопування жоржин необхідно обрізати стебла таким чином, щоб пеньки залишалися висотою близько 10 сантиметрів. Потім бульби залишають у сухому приміщенні на кілька днів, щоб ретельно просушити їх.

Коли цей етап завершиться, необхідно провести ревізію та відбракувати всі гнилі або пошкоджені бульби. Після цього їх ретельно очищають за допомогою м’якої щітки.

Як правильно зберігати жоржини?

Зберігати жоржини найкраще в ящиках або коробках. Для цього на дно насипають шар тирси або моху, укладають бульби і зверху накривають шаром моху. Таким чином розміщують усі жоржини. Але важливо стежити, щоб бульби не торкалися одна одної.

Популярне

Подібні новини