Весною мороки буде менше: як перекопувати ґрунт восени – виснажена від врожаю земля забуяє з новою силою

Одна з найважливіших осінніх робіт на городі – підготовка грядок перед настанням зими. Ця робота включає не тільки прибирання бур'янів і рослинних залишків, а й ретельне перекопування ґрунту.

Город є тією частиною садової ділянки, яка вимагає найбільше уваги. Від наполегливості та систематичності догляду залежить не лише обсяг, а й якість майбутнього врожаю. Окрім доглядових робіт, які виконуються безпосередньо на рослинах, важливою є правильна підготовка ґрунту.

Обробка ґрунту проводиться як до, так і після вегетаційного періоду, а особливо важливим є перекопування ґрунту після збирання врожаю. Цей важливий осінній агротехнічний прийом сприяє збереженню здоров’я овочевих культур, і саме в цей час серед городників регулярно виникають суперечки щодо того, як копати – глибоко чи поверхнево?

Досвідчені агрономи вирішили поставити крапку в розбіжностях та розповіли про правила цього неймовірно важливого прийому. Насправді все залежить від типу ґрунту.

Тяжкий глинистий ґрунт обов’язково восени має бути скопаний, а піщаний – на розсуд садівника. Глибина перекопування залежить від того, як використовувалася грядка протягом усього дачного сезону, а також від того, які культури планується вирощувати на ній наступного року.

Восени після збору врожаю перекопую ґрунт тільки так, як ще колись писали у підручниках – вау-ефект
Восени після збору врожаю перекопую ґрунт тільки так, як ще колись писали у підручниках – вау-ефект

Якщо ґрунт цілинний, перекопувати його потрібно на глибину щонайменше 50 сантиметрів. При цьому важливо видаляти всі рослинні залишки та коріння.

Якщо на грядці вирощувалися коренеплоди та картопля, то перекопування потрібно здійснювати на глибину до 30 сантиметрів. При цьому грудки можна не розбивати – нехай земля дихає.

Під полуницю, овочі та квіти необхідно копати на глибину не більше 20 сантиметрів. Грудки необхідно розбивати, щоб навесні не витрачати на це час.

Крім того, важливо пам’ятати про осіннє внесення добрив для відновлення рівня родючості ґрунту. У цей період необхідно закласти в ґрунт органіку – гній або компост, а також мінерали – фосфор і калій.

Популярне

Подібні новини