Добрива під картоплю – вносимо з осені. Подруга з села дала цінний перелік дієвих підживлень для бульби

Осінь – найкращий час, щоб подбати про майбутній урожай картоплі: посіяти сидерати, внести мінеральні й органічні добрива. До весни органіка перепріє, а ґрунтові бактерії сприятимуть мінералізації.

Яку органіку вносити під картоплю

Якщо при вирощуванні культури-попередника не використовувалися органічні добрива, то восени на ділянку, де зростатиме картопля, потрібно обов’язково внести компост, біогумус чи гнійний перегній (в середньому 6-10 кг на 1 кв. м).

Органічні добрива не тільки дають рослинам додаткове харчування, а й збагачують ґрунт корисними мікроорганізмами, покращують структуру ґрунту. І якщо біогумус можна вносити як восени, так і навесні безпосередньо в посадкові ряди і лунки, то компост і перегній, а тим більше не повністю перепрілий гній, бажано вносити під перекопування або культивацію саме восени, щоб до весняних посадок нерозкладені частинки органіки були перероблені ґрунтовими мікроорганізмами та хробаками.

Для розпушення важкого глинистого ґрунту восени під перекопування можна внести листовий перегній, рослинний компост, а також розкислений верховий торф із піском. Відмінними добривами для такого ґрунту стануть підстилковий кінський гній і ферментаційна підстилка з пташника, де міститься багато тирси, що розпушує ґрунт. А в піщаний ґрунт можна додати сапропель, гнійний перегній або низинний торф.

Підвищити родючість ґрунту і поліпшити його структуру допомагає також посів сидератів. Коренева система сидеральних культур добре розпушує щільний ґрунт, покращуючи аерацію і водопроникність, а легкі піщані ґрунти в процесі сидерації зміцнюються, що запобігає вимиванню поживних речовин. Крім того, коріння багатьох культур (льону, люпину, олійної редьки) проникає глибоко в ґрунт, витягуючи звідти важкорозчинні мінеральні речовини і переводячи їх у легкодоступні форми.

Уже з осені починаю вносити ці ефективні добрива під картоплю – за майбутній урожай не хвилююсь взагалі
Уже з осені починаю вносити ці ефективні добрива під картоплю – за майбутній урожай не хвилююсь взагалі

Мінеральні добрива для картоплі

Суворих правил внесення добрив під картоплю не існує, оскільки все залежить від типу ґрунту, його фізичних характеристик. Але є певні загальні рекомендації, яких слід дотримуватись.

Зокрема, слід вносити мінеральні добрива разом із органічними. Ґрунт, у якому багато органіки, краще утримує поживні речовини та вологу.

Також восени застосовують калійно-фосфорні добрива (суперфосфат, сульфат калію, фосфоритне борошно), а всі азотовмісні комплекси – навесні. Азот швидко вимивається з ґрунту, а калій та фосфор закріплюються у тому шарі ґрунту, куди їх внесли. До того ж, фосфати складно розчиняються (протягом декількох місяців), тому їх вносять саме восени.

Крім того, на родючих суглинках можна зменшувати кількість мінеральних добрив, а на легких супіщаних ґрунтах – збільшувати, вносячи їх і восени, і навесні.

Популярне

Подібні новини