90% городників не знають, які 7 садових квітів потрібно занести до будинку на зимівлю. Одна з них – петунія

З настанням холодів багато садових квітів можна перенести до будинку, оскільки вони добре пристосовані до зимівлі в кімнатних умовах. Деякі рослини чудово зберігаються в приміщенні.

Квіти, які підходять для зимівлі в будинку

Існують багаторічники, які погано переносять морозну погоду. Проте їх можна успішно зберегти до весни, якщо перенести в приміщення. Серед таких рослин, які чудово зимують у будинку, можна виділити:

  • петунію;
  • колеус;
  • пеларгонію;
  • бальзамін;
  • бегонію;
  • калібрахоа;
  • тунбергію.

Зимівля ампельних рослин

Ампельні рослини, що вирощуються в підвісних кашпо, до настання морозів варто заносити в будинок. Найкраще вони переносять зимівлю в прохолодних умовах за температури +5…+10°С. Окрім того, важливо забезпечити їм належне освітлення. Полив скорочують, але стежать, щоб ґрунт не пересихав.

Пересадка квітів із саду до будинку

Перед тим, як перенести рослину до приміщення, слід обережно викопати її із ґрунту, намагаючись зберегти кореневу систему. Пересаджувати потрібно з грудкою землі. Щоб мінімізувати стрес від пересадки, фахівці радять обприскати квіти стимуляторами росту на кшталт “Циркону” або “Епіна-Екстра”. На період укорінення рекомендується розмістити горщик у теплиці або парнику, де забезпечено підвищену вологість.

Під час пересадки також потрібно вкоротити пагони на третину й провести санітарну обрізку, видаливши старі та пошкоджені частини рослини.

Ці 7 садових квітів необхідно забрати на зимівлю до будинку – і вони чудово збережуться до нового сезону
Ці 7 садових квітів необхідно забрати на зимівлю до будинку – і вони чудово збережуться до нового сезону

Захист від шкідників

Перенісши квіти в будинок, слід звернути увагу на можливих шкідників. Для цього проводять обробку відповідними препаратами кілька разів із проміжком 5-7 днів. Наприклад, для боротьби з попелицями чи павутинним кліщем використовують “Фітоверм”, а для боротьби з білокрилкою підходять “Актара” або “Конфідор”.

Корисні поради щодо зимівлі садових рослин у приміщенні

Листя деяких рослин може жовтіти після перенесення в будинок – це нормальна реакція на зміну умов середовища.

Пеларгонії потребують гарного освітлення та обмеженого поливу. Надмірне зволоження може нашкодити рослині. При температурі +5…+12°С їх поливають приблизно раз на тиждень або навіть ще рідше. У більшості випадків пеларгонії потребують додаткового джерела світла.

Бальзаміни, колеуси, бегонії вічноквітучі можна не забирати додому, а взяти з них живці.

Популярне

Подібні новини