Волоський горіх бережу, як зіницю ока і дію миттєво, коли бачу це на листі: як не занапастити дерево на дачі

Улюблений велетень нашого саду — волоський горіх, на жаль теж піддається впливу різноманітних хвороб та шкідників, що суттєво знижують його врожайність. Розберімося прямо зараз, як допомогти дереву.

У цій статті ми розкажемо про основні захворювання та шкідників волоського горіха, їхні прояви та способи боротьби.

Отже, спочатку поговоримо про хвороби.

Експерти розповіли, чому не можна вирубати волоський горіх на городі
Садівник розповів, які хвороби можуть спіткати волоський горіх на дачі

Бактеріоз або бактеріальну плямистість ви можете ідентифікувати легко, якщо на листках, пагонах і плодах з’являються чорні плями. Уражені частини можуть поступово висихати та опадати. Відомо, що бактерія Xanthomonas juglandis, яка спричиняє цю недугу, поширюється через дощ, вітер і механічні пошкодження. Для боротьби з нею ефективним є мідний купорос з одночасним видаленням уражених частин рослин.

Якщо ви помітили, що на листках з’являються темно-коричневі плями, які поступово розширюються, викликаючи їхнє передчасне опадання, то це скоріш за все бура плямистість, яка призводить до гниття плодів. Боротьба з нею майже не відрізняється від випадку, що розглянули вище.

Запідозрити, що у вашого дерева гниє коріння можна тоді, коли воно починає в’янути, листя жовтіє, а ріст сповільнюється. При розкопуванні біля стовбура ви скоріш за все побачите темні вологі ділянки. Така хвороба викликається грибками або іншими ґрунтовими патогенами. У цьому випадку потрібно не пропустити ранню стадію захворювання й обробити рослину фунгіцидами, а також забезпечити дренаж землі для уникнення застою води.

Городник пояснив, чому на городі слід висадити волоський горіх
Садівник розповів, які хвороби можуть спіткати волоський горіх на дачі

Ще однією хворобою, якою не слід нехтувати, є борошниста роса. Її ви побачите неозброєним оком: білий порошкоподібний наліт видасть це з головою. Листя починає скручуватися та сохнути. Ось тоді не зволікайте, а терміново застосовуйте сірчані препарати та фунгіциди, видаляйте уражене листя, обрізайте дерева для покращення циркуляції повітря.

Популярне

Подібні новини