Перезимують і зійдуть з першою відлигою: що можна посадити на порожні грядки після осінньої обробки городу

Осінь – це не лише час збирання врожаю на дачі, а й підготовка до наступного сезону. Зазвичай у цей час висаджують дерева та чагарники, саджанці та декоративні рослини в саду.

Але багато дачників замислюються про те, що посадити восени з овочевих рослин і як це правильно зробити. Розповідаємо, чим можна заповнити пустуючі грядки на городі.

Зелень для посіву восени

Петрушка

Сходи з’являються при температурі +2℃ і переносять заморозки до -9℃. Підзимовий посів дає навесні більш дружні сходи. Зелень можна буде зрізати вже в першому літньому місяці. Восени готують грядку, нарізають у ній борозенки на відстані 20-25 см. Насіння висівають на глибину 1-1,5 см. Норма висіву: 0,6-1,0 г на 1 м².

Кінза

Сходи переносять заморозки до -10℃. Глибина посіву 1-1,5 см, відстань між борозенками 25-30 см.

Листовий салат

Сходи витримують температуру від +2 до -2℃. На грядці нарізають борозенки з відстанню 30-40 см, а насіння висівають на глибину 2 см. Посіяний восени салат буде готовий до вживання вже на травневі свята.

Шпинат

Цю культуру можна висаджувати у два терміни – у другій половині вересня, щоб насіння встигло дати сходи й сформувалася розетка, або в листопаді, при настанні перших заморозків. Тоді сходи з’являться лише навесні. Посів проводять на глибину три-чотири сантиметра, відстань між насінням має бути сім-десять сантиметрів.

Ці городні культури чудово переносять холод. Ось що можна посадити на пустуючі грядки вже прямо зараз
Ці городні культури чудово переносять холод. Ось що можна посадити на пустуючі грядки вже прямо зараз

Кріп

Сходить при температурі +3°С, тому його висівають лише під час стійкого похолодання від 0 до +2°С вдень і від -2°С до -3°С вночі. Глибина – 2,5-3 см, відстань між борозенками до 20 см. Потім грядку мульчують піском чи торфом.

Посів зелені восени дозволить отримати урожай вже у травні, раніше ніж інші культури.

Овочі для підзимового посіву у відкритий ґрунт

Морква

Коли температура на вулиці опуститься до +2…+4°С, можна висівати насіння. Роблять це на глибину 3-4 см, дотримуючись відстані між рядами 15-20 см. Збирати ранній урожай можна буде на початку липня, але варто пам’ятати, що така морква не підходить для тривалого зберігання, тому краще не садити великих обсягів.

Редиска

Насіння здатне проростати за доволі низьких температур, тому висівати редис слід якомога пізніше. Глибина загортання насіння – два-три сантиметра, відстань між насінням – чотири-шість сантиметрів, між рядами – близько п’ятнадцяти сантиметрів. Краще вибирати ранні сорти.

Часник

Багато хто висаджує озимий часник. Один зі способів – посадка за 2 тижні до похолодання. Зубчики закладають на глибину три-п’ять сантиметрів. При посадці відстань між зубчиками має бути десять-п’ятнадцять сантиметрів, а між рядами – двадцять-двадцять п’ять сантиметрів.

Популярне

Подібні новини