Сидерати хоч восени, хоч навесні малоефективні та навіть шкідливі! 2-3 роки – і я теж від них відмовилася

Сидерати користуються популярністю серед городників завдяки своїм корисним властивостям для покращення ґрунту. Однак багато хто пробував їх вирощувати і зрештою відмовився. І ось чому.

Не для короткого літа

Навіть такі найшвидші сидерати, як-от гірчиця і фацелія, можуть не встигнути вирости в умовах короткого літа, що робить їх використання в таких регіонах обмеженим. Хоча ранній збір цибулі та часнику дозволяє висівати сидерати після них, багато городників замислюються над доцільністю вирощування на малих площах, адже це не забезпечує максимальної вигоди.

Винесення навесні дорогоцінної вологи та харчування

Сидерати харчуються не повітрям. Їм, як і будь-яким рослинам, потрібні вода та поживні речовини. Якщо земля суха, немає дощів, то вони й не виростуть. Треба поливати. А якщо сидератам вистачає вологи після танення снігу, рослинам після сидератів вже може і не вистачити.

І харчування із землі теж виноситься. Так, сидерати самі потім, перегниваючи, стануть їжею. Але це потім, а культурні рослини ви саджаєте зараз, на збіднілу землю. І багато городників мають сумніви, що із сидератів у землю на 100% повернеться все, що вони винесли, особливо якщо не загортати, а укладати мульчею.

Про злакові сидерати

Злакові сидерати можуть створити певні труднощі у вирощуванні овочевих культур, особливо в умовах короткого теплого сезону. При посадці картоплі, томатів та інших рослин у таких умовах часто доводиться стикатися з проблемою, коли злакові сидерати заважають розвитку культур через свої потужні корені. Під час густого посіву вони формують дернини, які можуть заглушати молоді рослини.

Дізналася тільки вчора, що насправді сидерати, хоч восени, хоч навесні недієві. Ось їхні найголовніші мінуси
Дізналася тільки вчора, що насправді сидерати, хоч восени, хоч навесні недієві. Ось їхні найголовніші мінуси

Крім того, в коренях злакових сидератів нерідко оселяється жук-щелкун, що призводить до появи проволочників у ґрунті, які можуть завдати шкоди культурним рослинам на тривалий термін.

Про хрестоцвіті сидерати

Ріпак і гірчиця приваблюють хрестоцвітих блішок. Якщо посіяти ці сидерати навесні, а потім зрізати, шкідники перейдуть на культурні рослини.

Про конюшину

Хто придумав цю газонну траву сіяти як сидерат? Конюшина і сіється, і пагонами укорінюється. Городники відмічають, що навіть після одного висіву вона щороку з’являється у різних місцях.

Тож конюшина розростається ще гірше за злакові та глушить культурні посадки. Її необхідно садити на окремих ділянках і землю з нею переорювати. Однак багато садівників цього не знають і підсівають конюшину до полуниці або інших культур, що в результаті може призвести до проблем із їхнім розвитком.

Популярне

Подібні новини