Цим хитрощам мене вчила моя бабуся-садівниця ще 30 років тому: коли і як правильно обрізати грушу восени

Зазвичай яблуні та груші обрізають пізно восени після листопада або ранньою весною до розпускання бруньок. У кожного методу свої переваги, але багато дачників вважають за краще обрізати грушу восени.

У цей час року краще видно сухі та хворі гілки, а формування крони можна поєднати з санітарною обрізкою. Крім того, можна легко оцінити стан крони та знищити спори грибків і зимуючих шкідників разом із пагонами.

Проте в осінній обрізці є винятки: агрономи радять не чіпати дерева віком до чотирьох років, оскільки є ризик, що вони не перезимують, і дерева старше 10 років. Їх краще обрізати навесні.

Коли обрізати грушу

Точні терміни обрізки залежать від клімату в регіоні, де дерево росте, але є і загальні правила. По-перше, починати обрізку можна, коли з груші впаде останній листок. По-друге, закінчувати обрізку потрібно, коли до перших заморозків залишається менше тижня.

Як проводити обрізку

Перед тим як починати осінню обрізку, необхідно оглянути крону. Видаляють усі зламані, хворі та сухі гілки. Також видаляються “вовчки”, що ростуть всередину крони або гілки, що перехрещуються. Якщо якась гілка слабо плодоносила влітку, то її теж спилюють. Усі обрізані гілки спалюють.

Восени обрізаю грушу тільки за цією перевіреною роками схемою – і дерево просто ідеально переносить зиму
Восени обрізаю грушу тільки за цією перевіреною роками схемою – і дерево просто ідеально переносить зиму

Осіння омолоджуюча обрізка

Грушу рекомендують омолоджувати, якщо вона старша восьми років. Осінню омолоджуючу обрізку проводять наступним чином:

  • зрізуються всі старі та підсохлі гілки;
  • спилюються всі конкуруючі пагони цього чи минулого року;
  • старі гілки обрізаються приблизно на третину, готуючи місця формування нових скелетних гілок. Навесні з крайніх бруньок з’являться нові пагони.

Догляд після обрізки

Після осінньої обрізки дереву не потрібний особливий догляд. Зазвичай усі зрізи діаметром більше сантиметра замазуються садовим варом і проводять передзимовий побілку. Побілення також наносять на зрізи: це допоможе захистити їх від хвороб та шкідників.

Головне правило осінньої обрізки – не перестаратися. Якщо дерево буде ослаблене через надмірну обрізку, воно може погано перенести зиму і покаже низьку врожайність наступного року. Для проведення обрізки вибирають сонячний та сухий день – це дозволить підсушити зрізи на дереві природним чином.

Популярне

Подібні новини