До заморозків потрібно закопати цілі помідори на грядці: навіщо це робити у жовтні і який буде результат

Навіщо закопувати стиглі добрі томати перед заморозками? Насправді це не ритуал та не прикмета, а дієвий лайфхак отримати врожай найпершими.

Навіщо закопувати у землю рідний врожай томатів, тим паче стиглі добрі плоди? Звучить, як нонсенс, але насправді це дуже гарна практика, яку знали ще наші предки.

Нічого страшного не станеться, якщо 4-5 помідорів ви заховаєте на грядці. Це ефективний метод, який допоможе вам отримати ранні сходи та покращити урожай наступного сезону. Основна перевага цього способу полягає в тому, що ви висаджуєте томати під зиму (як от часник), щоб весною не морочитися з розсадою. Перші сходи з’являтися самі собою у квітні-травні.

Експерти розповіли, як можна допомогти розсаді прижитись на новому місці – поради експертів
Експерти розповіли, як посадити помідори під зиму без турбот

Зауважимо, що краще за все закопувати ранньостиглі сорти.

Самосів — це природний процес, який дозволяє насиченням адаптуватися до погодних умов. Навесні вони проростуть самостійно і будуть готові до швидкого розвитку, даючи соковиті плоди. Однак використання цього методу не лише в зручності. Стиглі помідори, які залишаються в ґрунті, перетворюються на природне добриво збагачуючи землю поживними речовинами.

Розкладаючись під час холодів, плоди дають азот, фосфор і калій — основні елементи, що сприяють розвитку рослин. Після потеплішання, ці компоненти допомагають іншим культурам швидше рости, формувати більші плоди та навіть захищатися від хвороби.

Експерти розповіли, коли можна пересаджувати розсаду помідорів у відкритий ґрунт
Експерти розповіли, як посадити помідори під зиму без турбот

Крім того, томати утворюють природні фунгіциди — речовини, що борються з грибковими захворюваннями. Якщо на кущах помідори можуть піддатися впливу фітофтори, то у землі вони перетворюються на справжній оберіг від цієї зарази. Якщо ви спостерігали ознаки патогенних мікроорганізмів влітку, то точно варто прикопати парочку томатків на городі.

Популярне

Подібні новини