Сусідка-садівниця по секрету розповіла, чим можна підгодувати полуницю восени: 6 найкращих добрив

Восени необхідно підгодувати полуницю, щоб вона заклала максимальну кількість плодових бруньок та принесла багатий урожай наступного сезону. Розповідаємо, чим можна підживити полуницю восени.

Оптимальні терміни підживлення полуниці восени

Восени полуницю підгодовують двічі. Зокрема, у першій декаді вересня, коли листя у рослин зелене та у жовтні – за два тижні до похолодання у вашому регіоні.

Однак ремонтантні сорти садової суниці у вересні ще плодоносять. Тому підгодувати таку полуницю потрібно одразу після збирання ягід.

На початку осені та до кінця вересня найкраще застосовувати рідкі підживлення. У жовтні застосовують гранульовані добрива, їх закладають у ґрунт.

Позакореневе підживлення можна провести у першій декаді вересня. При позакореневому підживленні добрива рясно розпорошують на листя з двох сторін і на пагони. Перед цим необхідно полити ягідник відстояною водою.

Підживлення проводять рано вранці або ближче до вечора (і позакореневе, і кореневе). День вибирають безвітряний, сухий та теплий.

Органічні добрива

Компост/перегній

Компост або перегній розкладають навколо кущів і в міжряддя. Товщина шару – 2-7 см.

Але не можна засипати компостом центр куща, він повинен бути відкритим і над поверхнею землі.

Курячий послід

1 л посліду розчиняють у 20 л води, настоюють 2-3 дні. Перед внесенням підживлення ягідник рясно поливають водою. Настій ллють у міжряддя, щоб не спалити коріння рослин. Потрібно намагатися, щоб розчин не потрапляв на листя та вуса. Після цього можна трохи розпушити землю.

Городники розповіли, чим підживити полуницю восени
Городники розповіли, чим підживити полуницю восени

Деревна зола

Деревна зола – це ефективне добриво, вона багата на калій, фосфор і кальцій. Також у ній є сірка, бор, кремній, мідь, марганець, залізо та інші мікроелементи.

Рецепт зольного настою: до 10 л води додаємо 1 склянку золи, перемішуємо і настоюємо всю ніч. Норма поливу – 0,5 л під кущ.

Можна застосовувати і суху золу. Вона допоможе ефективно боротися з гниллю та різними шкідниками. Золу розсипають тонким шаром під кущі і міжряддя і потім поливають водою.

Мінеральні добрива

Восени полуниці потрібні фосфорно-калійні добрива. Фосфор сприяє зростанню коренів та закладенню плодових бруньок, а калій робить ягоди солодкими, підвищує їх лежкість та зміцнює імунітет рослини.

Суперфосфат

Це добриво містить фосфор і трохи азоту. Норма внесення – 15-20 г на 1 кв. м. Вносити потрібно в міжряддя, у рідкому або сухому вигляді.

Калійна сіль

У 1 л води розчиняють 2 г препарату. Розчин вноситься у міжряддя.

Комплексні універсальні добрива

Наприклад, “Кеміра”, “Цитовіт”, “Осінь” та ін. Вносимо строго за інструкцією.

Популярне

Подібні новини