На зиму потрібно перекопувати лише цей 1 вид грядки: експертні поради для українських городників і дачників

Не весь город на зиму потрібно перекопувати. Існують різні грядки, які краще залишити на весну, але тільки один вид треба обов'язково перекопати восени.

У кожного городника восени у голові лише одне питання – чи потрібно перекопувати звільнені від врожаю грядки. Такий процес має власні плюси та мінуси. З однієї сторони, передзимове перекопування допоможе знищити бур’яни та шкідників, бактерії, що залишились у ґрунті. Крім того, у процесі ви можете внести добрива, що зробить землю пухкою та допоможе їй ввібрати у себе воду від снігу.

Які грядки треба перекопувати

З іншого боку у процесі перекопування ви можете знищити корисних комах та їхні личинки. Зверху на грядках буде знаходитись не такий родючий ґрунт, як до того – це призведе до зменшення користі для майбутніх саджанців. За словами експертів і бувалих городників, не потрібно перекопувати абсолютно кожну грядку на своєму городі. У роздумах про доцільність, важливо врахувати тип землі на тій чи іншій грядці.

Експерти розповіли, які грядки потрібно обов'язково перекопувати восени перед зимівлею
Експерти розповіли, які грядки потрібно обов’язково перекопувати восени перед зимівлею

Агрономи запевняють, що існує тільки одна обов’язкова умова, що говорить про необхідність проведення осіннього перекопування. Мова йде про грядки, на яких важкий і глинистий ґрунт. Такі часто трапляються у холодних регіонах. А ось піщаний ґрунт, а особливо грядки з легкою і пухкою землею краще залишити до весни і навіть не перейматись про те, що восени ви їх не встигли перекопати.

Експерти розповіли, які грядки потрібно обов'язково перекопувати восени перед зимівлею
Експерти розповіли, які грядки потрібно обов’язково перекопувати восени перед зимівлею

Хай там як, але навіть якщо ви вирішили проводити перекопування грядок, то існують чіткі дати для цього. Експерти радять робити процедуру до кінця жовтня та початку листопада. Втім, заморозки у вашому регіоні можуть настати раніше, а тому до цього моменту важливо завершити всі роботи.

Популярне

Подібні новини