Завжди саджу 1 сидерат восени, 2-й – навесні: заміняють цілий КАМАз перегною. Навіть глина стає чорноземом

Сидерати — чудова нагода підживити ґрунт та не морочитися з перегноєм чи покупними добривами. Розповідаємо, про універсальну рослину, яка ну просто омолодить землю.

Вважається, що восени і взимку земля начебто відпочиває, але насправді, просто зараз природа запустила процес відновлення. Грунт, який родив все літо зараз набирається сил, перетравлює залишки рослин та вибирає з них поживні речовини.

Після збору врожаю ні в якому разі не можна лишати грядки пустими, адже це може призвести до вивітрювання чорнозему, появи бур’янів, ерозії. Саме тому досвідчені дачники саджають вже у вересні сидерати.

Тепер точно знаю, як сіяти гірчицю вручну: лайфхаки для легкого посіву неймовірно корисного сидерату
Експерти назвали найкращий сидерат для підживлення грядок у жовтні

Що ж посадити в останні осінні теплі дні? Відповідь – гірчиця. Ця невибаглива, але надзвичайно корисна рослина здатна перетворити вашу ділянку на справжню оазу для майбутніх культур. Це справжній внесок в майбутній урожай, який окупиться сторицею.

Чому гірчиця? Бо вона працює не гірше за покупну хімію. Її вегетаційний період триває всього 30-45 днів, і вже через місяць земля буде зовсім іншою. Замість щільної та твердої поверхні ви отримаєте розпушений ґрунт що дихає. Ця рослина вбирає у себе все зайве і шкідливе, залишаючи лише корисне. Її гіркі ефірні олії – справжні захисники від шкідників, які більше не будуть руйнувати вашу працю.

Навесні, коли більшість ділянок ще “сонні”, ваша земля буде готова працювати. І це все без застосування жодних хімічних добрив! Гірчиця діє як природний щит, захищаючи ґрунт від вивітрювання та виснаження. Крім того, вона перетворюється на могутню зброю проти бур’янів – після її висаджування вони просто не мають шансів на виживання.

Ще одна приємна несподіванка: гірчиця – справжній магніт для бджіл. Якщо ви любите спостерігати за життям на своїй ділянці, весною гірчиця приведе вам на гостину цілий рій трудівниць.

Городники розповіли, як вручну посіяти гірчицю для покращення ґрунту
Експерти назвали найкращий сидерат для підживлення грядок у жовтні

Як же правильно висадити гірчицю? Якщо хочете отримати максимум користі, найкраще сіяти її одразу після збору основної культури. Жовтень – саме той час, коли земля ще зберігає тепло, а ви встигаєте забезпечити її цінним “ковтком” гірчиці перед зимовим спокоєм. Але є одне “але”: ніколи не висівайте гірчицю після капусти. Ці культури мають спільних шкідників, тому це правило варто не ігнорувати.

Насіння висівають неглибоко – на глибину всього два сантиметри. На 1 сотку має піти до 300 грамів гірчиці.

Популярне

Подібні новини