5 років спроб та помилок, і ось нарешті секрет розкрито! Чому озима цибуля “не вдається”, пізня і дрібна

Виростити озиму цибулю неважко. Однак іноді допускаються помилки в проведенні агротехнічних заходів, які в подальшому негативно позначаються на врожаї. Дізнайтеся, в чому полягають допущені помилки.

Недотримання сівозміни

Не можна висаджувати рослину більше 2-х років на одному й тому ж самому місці. Справа в бактеріях та мікроорганізмах, накопичених у відходах попередніх посадок. Можливе зараження нових бульб і, як варіант, хвороба та загибель урожаю. Але якщо цибулю все ж таки вирощували на одній грядці 2 роки, то тільки через 4 роки дозволяється повернутися на попереднє місце.

Невірно обрані попередники

Цибулю не можна садити після рослин із сімейства цибулинних. Це часник та тюльпани. А також після картоплі, петрушки, бобових. Ідеальний ріст можливий, наприклад, після капусти, буряків, огірків та сидератів.

Неправильна підготовка посадкового матеріалу

Деякі городники вважають, що куплені цибулини повністю готові до посадки. І відразу ж занурюють їх у відкритий ґрунт. Це хибна дія.

Непідготовлена грядка

Наступна помилка городників – садити цибулю у непідготовлену грядку. Це третя за значимістю помилка при осінній посадці, що призведе до низької врожайності.

Ці поширені помилки під час посадки озимої цибулі восени допускають усі городники. Ось як не варто робити
Ці поширені помилки під час посадки озимої цибулі восени допускають усі городники. Ось як не варто робити

Порушення схеми посадки

Окремі садівники помиляються, коли при внесенні цибулі в землю не враховують розміри цибулин. Але є порядок, якого треба дотримуватися, оскільки порушення схеми посадки безпосередньо позначається на врожайності.

Порушення термінів посадки та температурного режиму

Це груба помилка, яку не можна допускати. Рання посадка призведе до появи паростків, при пізній можливе недорозвинення коренів та вимерзання цибулин.

Неправильне укриття

Озима цибуля потребує зимового укриття. Особливо у регіонах, де морози сильні, а снігу мало. Серйозна помилка – залишати грядки без укриття восени та відкриття навесні.

У першому випадку, якщо не вкрити посадки сіном, лапником або травою, морози зашкодять цибулині. Якщо ж навесні вчасно не відкрити грядку, ґрунт не прогріватиметься, і рослина загине від холоду.

Популярне

Подібні новини