Хоста “заколоситься” навесні: простий осінній ритуал, який перетворить вашу клумбу на зелений рай

Восени хоста вже не настільки приваблива, як влітку: її листя пожовкло, а подекуди піддалося першим нічним заморозкам. Однак, навіть зараз ці рослини потребують допомоги, щоб підготуватися до зими.

Ділити та розсаджувати хости в жовтні вже пізно — це слід було зробити у першій половині вересня. Проте зараз дуже важливо підживити рослину. Для цього чудово підходять суперфосфат і сульфат калію. Можна просто розсипати гранули добрив між кущами хости з розрахунку 30-40 грамів на квадратний метр.

Також для підживлення можна використовувати кісткове борошно або золу. Якщо у вас є зола, можна приготувати сольний розчин: на відро води — 100 грамів золи. У дачних магазинах зараз можна знайти спеціальні добрива для осіннього підживлення багаторічників, які також чудово підійдуть для хости.

Не варто використовувати добрива з вмістом азоту, оскільки вони можуть спровокувати небажане зростання зеленої маси восени, що не потрібно рослині в цей період.

Хости також потребують рясного поливу, особливо за відсутності дощів. Поливати їх слід так, щоб коріння добре наситилося вологою. Однак, коли температура повітря опускається нижче 5 градусів тепла, поливати вже не потрібно.

Садівники розповіли, як доглядати за хостами восени
Садівники розповіли, як доглядати за хостами восени

Серед садівників точаться суперечки щодо обрізки листя у хости на зиму. Ті, хто проти обрізки, вважають, що видалення листя може стати стресом для рослини, що зменшить її шанси пережити зиму. До того ж, листя може слугувати природним укриттям для рослини. Прихильники обрізки вважають, що на листі можуть залишатися шкідники, тому обрізка допоможе уникнути грибкових захворювань, а клумба виглядатиме доглянутішою.

Обрізати чи не обрізати листя хости — вибір за вами. Можна спробувати обидва варіанти: в одних рослин обрізати листя, а в інших залишити на зиму, і навесні порівняти результати. Якщо вирішите обрізати листя, робіть це після того, як воно повністю пожовкне, але до настання заморозків. Не варто обрізати листя прямо біля землі, краще залишити черешки заввишки 10 сантиметрів.

Перед настанням заморозків кущі хости бажано мульчувати сухим торфом або компостом. До мульчі можна додати тютюновий пил, який добре відлякує равликів. Також варто обробити хости препаратом “Фітоспорин” для захисту від грибків та інших інфекцій.

Зазвичай хости не потребують укриття на зиму, оскільки це морозостійкі рослини. Однак, якщо ви мешкаєте в регіоні з суворими зимами, можна вкрити рослини лапником або сухим листям. Особливо цінні екземпляри можна додатково сховати під спанбондом або лутрасилом.

Підготовка хост до зими не займе багато часу. Якщо подбати про них зараз, то наступного сезону вони віддячать вам пишним ростом і прикрасять клумбу ще більшою красою.

Популярне

Подібні новини