Осіння обробка кущів: дідусь-агроном з 33-річним стажем поділився основними правилами. Роблю це перед зимою

Осіння обробка кущів — це не лише підготовка до зими, а й профілактика від шкідників та недуг. Досвідчені садівники діляться секретами, які допоможуть вашому саду розквітнути з новою силою навесні.

Підготовка саду до зими — не просто формальність, а важлива умова того, щоб він радував вас щедрим врожаєм наступного року. Один із найголовніших етапів полягає у боротьбі з хворобами та шкідниками. Професіонали рекомендують перед початком зими ретельно обрізати уражені частини кущів, що допоможе зменшити ризик поширення інфекцій.

Також обрізка забезпечує кращу циркуляцію повітря, що запобігає розвитку грибкових захворювань. Важливо пам’ятати, що після роботи інструменти треба ретельно очистити. В іншому випадку існує високий ризик передачі інфекцій іншим рослинам.

Садівники поділилися секретами осінньої обробки кущів від хвороб
Садівники поділилися секретами осінньої обробки кущів від хвороб

Однією з найпоширеніших хвороб є борошниста роса. Вона проявляється у вигляді білого нальоту на листі та пагонах. Захворювання швидко поширюється, через що рослина дуже стрімко деформується та слабшає. Для боротьби потрібні фунгіциди, а щоб запобігати цій хворобі варто проводити додаткову обробку влітку.

Стовпчаста іржа потрапляє на ягідні кущі зі збережених хвойних дерев, а бокальчаста — зі злакових культур. Іржа викликає бурі плями на листі та призводить до опадання плодів. Для захисту треба видалити уражені частини рослини та обприскати її розчином бордоської рідини​.

Садівники поділилися секретами осінньої обробки кущів від хвороб
Садівники поділилися секретами осінньої обробки кущів від хвороб

Серед шкідників одними з найбільш небезпечних є кліщі. Вони викликають появу сріблястих плям на листі та павутиння на рослинах. Кліщі можуть бути знищені за допомогою акарицидів. Плодожерка ж пошкоджує плоди та насіння, залишаючи чорні плями на них. Для боротьби використовують інсектициди, серед яких Актеллік та Прованто Вернал.

Також кущі часто уражає сіра гниль. Ця хвороба може спостерігатися не лише на листі, але й на плодах і проявляється у вигляді темно-сірих плям. Для обробки рослин з такою проблемою підходять препарати на основі міді.

Популярне

Подібні новини