Коли смажу омлет, яєчну шкаралупу не викидаю: відправляю на город – виснажена від врожаю земля стає як “пух”

Зазвичай усі люди їдять яйця, а яєчну шкаралупу викидають у відро для сміття. Однак тільки обізнані городники збирають яєчну шкаралупу, а потім ефективно застосовують її на городі.

Застосування яєчної шкаралупи

Городниками яєчна шкаралупа застосовується не тільки у сухому вигляді. Багато хто використовує шкаралупу у вигляді настою.

Для використання в сухому вигляді яєчну шкаралупу треба потовкти у ступці на дрібні частинки, практично до борошна. Чим дрібніше потовкти, тим краще шкаралупа буде засвоюватися рослинами. Тому товкти треба до стану борошна.

Для зменшення кислотності та поліпшення структури ґрунту

Під час осіннього перекопування яєчну шкаралупу вносять у ґрунт. Якщо землю перекопувати з великою не подрібненою шкаралупою, то ґрунт стане пухким і покращиться доступ повітря.

При перекопуванні з порошком зі шкаралупи відбувається розкислення ґрунту, тобто знижується кислотність. На 1 кв. метр достатньо 1-2 склянки порошку, якщо кислотність ґрунту підвищена, то перекопують з великою кількістю до 1 кг.

Також при перекопуванні ґрунту з яєчною шкаралупою підвищується родючість ґрунту, тому що шкаралупа містить багато поживних речовин.

Щоб речовини зі шкаралупи краще засвоювали рослинами, городники прожарюють її в духовці.

Поліпшення схожості насіння

Для того, щоб насіння краще зійшло, грядки зверху посипають яєчною товченою шкаралупою. Рослини стають міцнішими і здоровішими, тому виростає більш рясний урожай.

Яєчну шкаралупу не викидаю, а використовую на городі – процедура номер один для покращення ґрунту восени
Яєчну шкаралупу не викидаю, а використовую на городі – процедура номер один для покращення ґрунту восени

Кореневе підживлення

Для виготовлення розчину дрібно подрібнюють яєчну шкаралупу від 6-7 яєць і висипають шкаралупи в 3-літрову банку. Заливають окропом і закривають щільною кришкою. За тиждень розчин готовий. Поливають під корінь, попередньо розвівши з водою концентрації 1 частина настою на 3 частини води і поливають під корінь розсаду овочів.

Дренаж

Яєчну шкаралупу деякі городники використовують як дренаж у горщиках для розсади. Для цього спочатку на дно горщика насипають 2-х сантиметровий шар подрібненої шкаралупи, а потім землю.

Для захисту від шкідників

Якщо восени під час перекопування ви внесете в землю яєчну шкаралупу, то вона захистить від кротів та землерийок.

Також на городі за допомогою яєчної шкаралупи городники позбавляються від капустянки.

Необхідно дрібно подрібнену шкаралупу розмішати з соняшниковою олією, а потім закопати між посадженими рослинами і капустянка, що мешкає в грядці, загине.

Крім того, від слимаків та равликів городники розсипають подрібнену шкаралупу навколо грядок. Вони будуть колотися об шкаралупу і не приповзуть на грядку з рослинами.

Популярне

Подібні новини