Я виявила 5 головних аргументів “за” осіннє перекопування городу – це повинен знати кожен городник

Осінь – це час, коли практично весь урожай на дачах і городах прибраний. Начебто до приходу зими городники та дачники підготувалися. Але ні, залишилася ще одна важлива справа: слід перекопати ґрунт.

Навіщо здійснювати осіннє перекопування ґрунту? Допоможуть розібратися досвідчені городники. Отже, головні причини.

Позбавлення від бур’янів

Глибоке осіннє перекопування – чудова можливість очистити ґрунт від багаторічних бур’янів. Крім того, в обробленому ґрунті насіння однорічних бур’янів найімовірніше промерзне взимку, а значить, не зійде навесні.

Поліпшення гідро- та гігроскопічності ґрунту

Оброблений восени ґрунт збільшує свій об’єм у 1,5-2 рази завдяки порам, заповненим повітрям. У розпушеній землі кисень та вуглекислий газ допомагають розкладатися рослинним залишкам та отримувати гумус. Коріння без особливих труднощів проникає в глибину, знаходить там їжу і вологу, і рослини краще переносять посуху та заморозки.

Удобрення ґрунту

Обробка ґрунту восени допомагає збільшити врожай у наступному сезоні. Під час перекопування ґрунту можна рівномірно розподілити внесені добрива.

Усунення хвороб та шкідників

Спресований ґрунт – сприятливе середовище для розмноження ґрунтових вірусів. Добре перекопайте грядку, і патогенні організми загинуть на зимовому холоді. Дрібні комахи-шкідники також не виживуть при зниженні температури.

Ці 5 основних аргументів неодмінно доведуть вам, що осіннє перекопування все ж таки потрібне, і ось чому
Ці 5 основних аргументів неодмінно доведуть вам, що осіннє перекопування все ж таки потрібне, і ось чому

Але треба розуміти, що промерзання – не панацея, і не врятує ґрунт від усіх захворювань. Тому бажано провести дезінфекцію.

Поліпшення структури ґрунту

Рослини віддають перевагу пухкому ґрунту з гарною аерацією, удобреному і знезараженому. Перекопана земля промерзне глибше і стане чистішою. Пухкий ґрунт краще вбере осінні опади і талий сніг навесні. До того ж навесні у вас буде менше роботи, ви зможете відразу приступити до посадки, лише злегка розпушивши грядки.

Як і коли перекопувати?

Постарайтеся завершити роботу до початку злив, інакше замість розпушування ви тільки сильніше ущільните ґрунт. Важлива особливість: землю після осіннього перекопування не розрівнюють, а залишають великі грудки. Взимку такі шматки швидше промерзають і з настанням теплих днів швидше прогріваються. А значить, ґрунт навесні дозріє набагато раніше, варто лише трохи попрацювати восени.

Перекопування – досить важка фізична праця, особливо для немолодих людей. Щоб полегшити роботу, підберіть відповідний інструмент. Лайфхак: легкий ґрунт перекопують звичайною штиковою лопатою, а для важких, вологих або глинистих ґрунтів краще скористатися вилами: і вам легше, і ефект краще.

Популярне

Подібні новини