Ось цим способом підживлюю смородину, малину та фруктові дерева і влітку збираю по 500 кг врожаю

Ось вже й осінь перетнула свій екватор. Природа занурюється в кольоровий сон, а наші дерева готуються до довгої зимової сплячки. Саме в цей період особливо важливо подбати про них.

Осіння турбота значною мірою полягає в підживленні рослин. Підживлення у цей період має свої особливості, адже його головна мета – не стимулювати ріст рослин, а навпаки, допомогти їм завершити вегетаційний період і підготуватися до зимових умов.

Вибір добрив. Що варто знати?

Садівники розповіли про досвід вирощування яблук на ділянці та назвали найкращий сорт для саду
Городник розповів, як правильно підживлювати сад у жовтні

Отже, для осіннього підживлення використовуються переважно фосфорні та калійні добрива. Азот, який стимулює ріст зеленої маси, у цей час вже не потрібний, адже він може спричинити активний ріст пагонів, що загрожує рослинам вимерзанням. А от фосфор сприяє розвитку кореневої системи, тоді як калій підвищує морозостійкість рослин.

Ні в якому разі не нехтуйте органічними добривами, такими як компост, перегній чи перепрілий гній. Вони поступово розкладаються, збагачуючи ґрунт і насичуючи його всіма необхідними мікроелементами. Це живлення діє повільно, проте надійно.

Як правильно вносити добрива?

Які осінні добрива є найкращими
Городник розповів, як правильно підживлювати сад у жовтні

Восени добрива вносять у пристовбурні кола дерев та кущів. Пам’ятайте, що важливо рівномірно розподілити добрива по ділянці, щоб кожна рослина отримала свою частку. Для фосфорно-калійних добрив варто робити неглибокі борозни або прокопувати ґрунт на глибину 10-15 см, щоб поживні речовини потрапили безпосередньо до коренів. Але ви ж знаєте: “що занадто, то недобре”, тому не перевищуйте рекомендовані норми, щоб не пошкодити кореневу систему.

Коли починати підживлення?

Експерти вважають оптимальним часом для внесення добрив – середина або кінець жовтня, коли листя вже починає опадати, а дерева входять у фазу спокою. Температури стають стабільно низькими, але ще немає стійких заморозків.

Звертаємо вашу увагу на те, що крім внесення добрив, важливо обрізати сухі та пошкоджені гілки, очистити стовбури від моху та лишайників, побілити стовбури вапном для захисту від шкідників та сонячних опіків. Ці прості кроки допоможуть деревам легше пережити зиму та весною знову порадувати вас рясним цвітінням.

Популярне

Подібні новини