Картопляна грядка просить про допомогу: ці 3 сидерати восени – і врожай наступного року вас здивує!

Багато хто знає, що для отримання великого врожаю картоплі необхідно дотримуватися сівозміни або засівати сидерати. Проте не всі знають, які саме сидерати краще використовувати після картоплі.

В сьогоднішній статті розповімо про це детальніше.

В першу чергу варто зазначити, що будь-які сидерати корисні для ґрунту. Наприклад, люпин краще підходить для розпушування ґрунту, тоді як хрестоцвіті культури забезпечують ґрунт фосфором та азотом, що є потужним добривом. Для картоплі висаджувати сидерати, які розпушують ґрунт, не обов’язково, адже ґрунт все одно потрібно перекопувати.

Проте хрестоцвіті сидерати будуть дуже доречні, оскільки під час вегетації картопля значно виснажує запаси азоту та фосфору, а ці культури допоможуть заповнити дефіцит поживних речовин.

Городники розповіли, які сидерати сіяти після картоплі
Городники розповіли, які сидерати сіяти після картоплі

Найкраще підготувати ґрунт після картоплі комплексно — спочатку виростити сидерати, а потім перекопати землю, щоб сидеральні культури залишилися у верхньому шарі ґрунту і розкладалися там. Трохи менший ефект дає залишення наземної частини після скосу на поверхні як мульчі. Також можна залишити лише коріння сидератів у ґрунті, а зелену частину рослин додати в компост.

Для кращого результату рекомендується висівати різні типи сидератів, що допоможе покращити ґрунт за декількома параметрами одночасно. Якщо плануєте висівати сидеральні культури восени, можна звернути увагу на овес, пшеницю або жито, змішуючи їх з бобовими для компенсації нестачі азоту. Також фацелія є чудовою альтернативою гною, вона швидко нарощує зелену масу і допомагає позбутися шкідника, такого як дротяник.

Серед хрестоцвітих рослин однією з найкращих є гірчиця. Вона швидко насичує землю, покращує мікрофлору, пригнічує розвиток патогенних мікроорганізмів, витісняє бур’яни та відлякує шкідників.

Популярне

Подібні новини