В Україні електроенергія подорожчає на 107%: тарифи на світло з 1 січня 2023 року

Збільшення тарифів на постачання електроенергії в Україні відбудеться уже в січні 2023 року. Проте, зростання цін за світло у вигляді 107% торкнеться не всіх.

З початку наступного року в Україні вводиться новий тариф на постачання електроенергії. За ним, готуйтеся побачити в платіжках вартість 636,17 гривні за МВт-год. А нова ціна за послуги диспетчеризації сягатиме 207,63 гривні.

Але поки ви не зомліли, а ваші очі не стали такими ж широкими, як 5 копійок, то попередимо, що таке збільшення цін стосується лише бізнесу. Однак, це зрештою усе одно позначиться на звичайних мешканцях, адже тоді вартість товарів значно зросте. Тому що бізнес зобов’язаний буде збільшити ціни на свої товари, аби й надалі сплачувати податки та продовжувати бути надійним тилом для нашої країни.

Причини збільшення вартості за електроенергію

Є декілька причин підвищення цін за постачання електроенергії в Україні.

Які є причини значного подорожчання цін на світло?
Які є причини значного подорожчання цін на світло?

Першою з них є доволі очевидна причина, про яку більшість здогадуються. Це руйнування критичною інфраструктури нашої країни масованими ракетними обстрілами. Неодноразово було таке, що армія сусідньої країни декілька разів влучала ракетами по одній і тій самій електростанції. А в таких випадках необхідна значна кількість часу на відновлення постійного постачання світла, що ми й досі можемо помітити серед усіх графіків планових та аварійних відключень. Але працівники ДТЕК роблять усе, що в їхніх силах.

Також причинами зростання цін на електроенергію є те, що вартість на постачання і відведення води зросла, обсяг та вартість робіт з відновлення та надання базових води та світла збільшились та продовжують бути значними через постійні обстріли з боку країни-агресора, а витрати на сировину, паливо та матеріали теж не маленькі.

Думка бізнесу щодо цього рішення

Як зазначає голова Асоціації власників малого й середнього бізнесу Руслан Соболь, таке рішення для бізнесу є фатальним, адже й нині малому та середньому бізнесу важко триматися на плаву, а після такого рішення значна частина з них просто закриється. За його словами, це грозить втратою національного виробництва.

Нагадаємо, що тарифи на світло не зміняться, допоки не закінчиться опалювальний сезон.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини