Області України, для яких осінь-зима 2023 буде найважчою: проблемні регіони, де будуть відключення світла

Минула майже половина останнього літнього місяця, тому настав час серйозно замислитись над майбутньою осінню та зимою. Розповідаємо, в яких регіонах країни варто чекати на блекаути

Наприкінці літа та восени минулого року російська влада та армія вдались до нової воєнної тактики, яка була націлена на знищення енергетичної інфраструктури. Внаслідок постійних обстрілів Україна занурилась у тривалий блекаут, а енергетики зі всієї країни працювали цілодобово заради відновлення ліній. Влітку цьогоріч про складний період вдалось забути, але експерти попереджають – мешканцям низки регіонів слід приготуватись до нової хвилі відключень.

Геннадій Рябцев, аналітик Національного інституту стратегічних досліджень, поділився коментарем, в якому попередив, що українці одразу з восьми областей України взимку цього року можуть зіштовхнутись зі складною ситуацією з енергоресурсами. Мова йде про проблеми з газо- та електропостачанням.

В яких регіонах України варто чекати на тривалі відключення електроенергії
В яких регіонах України варто чекати на тривалі відключення електроенергії

За словами Геннадія Рябцева, очевидно, найскладнішою ситуація буде для мешканців прифронтових областей, а також південного регіону. Аналітик зазначає, що внаслідок обстрілів російською армією було пошкоджено низку розподільних мереж. Рябцев розповідає, що негаразди будуть пов’язані з генерацією електроенергії, яка відбувається на газі та на вугіллі.

До переліку областей, мешканцям яких радять заздалегідь підготуватись до проблем із постачанням електрики, належать:

  • Запорізька область;
  • Херсонська область;
  • Частина Миколаївської області;
  • Частина Дніпропетровської області;
  • Харківська область;
  • Донецька область;
  • Підконтрольна частина Луганської області.
Експерти розповіли, які регіони України є найпроблемнішими з точки зору енергетики
Експерти розповіли, які регіони України є найпроблемнішими з точки зору енергетики

Разом з тим, зазначив Рябцев, українці з прифронтових областей вже не дивуються труднощам унаслідок ворожих атак, а ось для мешканців Одеської області відключення світла можуть стати неприємним сюрпризом. За словами спеціаліста, у цій південній області України проблеми з електроенергією спостерігались ще до початку повномасштабної війни.

Саме в Одеській області найчастіше у порівнянні з іншими регіонами України виникали проблеми з електроенергією. За словами аналітика Національного інституту стратегічних досліджень, пов’язано це з обмеженістю альтернативних ліній електропостачання. Експерт наголошує, що частина мережі розташована на тимчасово окупованому росіянами Придністров’я, що у Молдові.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини