Встигніть обміняти: які купюри та монети не прийматимуть з 1 жовтня? Залишилось лише кілька днів

Національний банк України повідомив про те, що з 1 жовтня 2023 року з обігу виходять деякі монети та купюри, але їх можна буде без проблем обміняти до 30 вересня.

Днями стало відомо, що Національний банк України виводить з обігу певну кількість момент та купюр. З 1 жовтня частина українських грошей втратить свою цінність, але в кожного ще є можливість обміняти старі гроші на нові.

Монети номіналами 1, 2, 5, 25 копійок та купюри 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 гривень повністю виведуть з платіжної системи. Щоправда, це стосується лише купюр, які були допущені до друку до 2003 року включно. Гроші, які датовані 2003 і пізнішими роками — залишаються придатними до використання. Переробити старі кошти на нові ви зможете в будь-якому банку України, а саме: ПриватБанк, Ощадбанк, Райффайзен банк та ПУМБ до 30 вересня 2023 року.

В повідомленні від банків йдеться про те, що буде стягуватися певна комісія за обмін грошей, але якщо загальна сума коштів, які ви хочете обміняти, буде кратна 10-ти копійкам, то в такому разі платня за послугу обміну зніматися не буде.

Нацбанк виводить з обігу монети та купюри
Нацбанк виводить з обігу монети та купюри

В 2019 році Нацбанк повідомив про те, що монети 1, 2 та 5 копійок більше не являються засобами платежу, тому зараз вони повинні до кінця вийти з обігу. Також в 2020 році почалось повне вилучення монет 25 копійок, а тепер у Нацбанку вирішили зайнятися старими купюрами. Це робиться для того, щоб покращити платіжну систему, прибрати старі гроші та підвищити захист та рівень нових купюр.

“Вилучення їх з готівкового обміну становить одну з складових оптимізації номінального ряду банкнот та монет гривні, проводимої Національним банком України. Ця дія спростить готівкові розрахунки і забезпечить більший комфорт”, – інформує Національний банк України.

Це ідеальна можливість для того, щоб попрощатися зі старими купюрами та повністю відмовитись від монет. Українці часто скаржились на те, що копійками дуже невигідно розраховуватись в магазинах і не завжди хочеться забирати решту горою монет. Тепер ситуація значно зміниться на краще і громадяни залишаться задоволеними.

Ба більше, таке рішення може значно вплинути на ціни. Є велика ймовірність того, що цінники, які закінчуються на “99” копійок або гривень зникнуть і власники магазинів почнуть робити ціни з округленням до нуля, щоб покращити покупки для кожного.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини