Часник – всьому “голова”: чому лікарі радять з’їдати 3 зубчики щодня? Несподівані переваги для здоров’я

Часник — це рослина, яку кожен із нас хоча б раз у житті куштував. Ми настільки звикли до нього, що часто не помічаємо унікальності цього продукту.

Часник не тільки надає стравам вишуканого смаку, але й забезпечує організм людини важливими речовинами.

Сьогодні ми розповімо, чому так важливо регулярно вживати часник. По-перше, він знижує кров’яний тиск, що є особливо важливим для людей, які страждають від гіпертонії. Споживання приблизно чотирьох зубчиків часнику на день протягом півроку і більше може знизити артеріальний тиск настільки ж ефективно, як деякі лікарські препарати. Це науково підтверджений факт.

Щоденне вживання часнику також сприяє зниженню рівня холестерину, особливо “поганого” — ліпопротеїнів низької щільності. Цей ефект найбільш помітний, якщо їсти три-чотири зубчики часнику щодня протягом восьми тижнів і більше.

Часник допомагає боротися зі старечим недоумством завдяки великій кількості антиоксидантів, що захищають клітини мозку від мутацій і пошкоджень. Таким чином, регулярне вживання часнику може знизити ризик розвитку порушень пам’яті та деменції, включно з хворобою Альцгеймера.

Експерти розповіли про користь часнику для здоров'я
Експерти розповіли про користь часнику для здоров’я

Часник також знижує рівень цукру в крові, що особливо корисно для людей з діабетом 2-го типу. Ефект помітний вже через один-два тижні щоденного вживання часнику.

Фізична втома, спричинена вправами, зменшиться або стане менш вираженою, якщо з’їсти хоча б один-два зубчики часнику. Хоча вчені ще не до кінця розуміють механізм цього ефекту, вони вважають, що часник має великий потенціал у боротьбі зі швидкою стомлюваністю.

Однак, зверніть увагу: вживання часнику не рекомендується людям, які страждають від хронічного гастриту чи виразки шлунка та дванадцятипалої кишки через подразнюючу дію на шлунково-кишковий тракт. Тому варто враховувати ці особливості перед тим, як додавати часник до свого раціону.

Популярне

Подібні новини